Perhon panimo on perustettu vuonna 1995 heti lainmuutoksen myötä ja siten on tänä päivänä Helsingin vanhin toiminnassa oleva panimo. Panimolla oli alusta lähtien tarkoituksena toimia nimenomaan opetustarkoituksessa koulun opiskelijoille, eikä niinkään kaupalliseen tarkoitukseen. Tosin opetusravintola Perho tarjoaa luonnollisen kanavan tuotteiden myyntiin.
Ravintolakoulu Perhon koulun opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua oluenpanoprosessiin ja saada ammattiosaamista niin tarjoilijan kuin kokin ammattiin. Perho ei kouluta panimo alan ammattilaisia vaan tarjoaa opiskelijoille oluesta ja panoprossista perustietoa. Ravintolakoulu Perho on toiminut vuodesta 1935 lähtien kouluttaen hotelli-, ravintola ja cateringalan osaajia. Panimo sijaitsee koulun tiloissa.
Panimon toiminnan käynnistyksessä oli mukana sekalainen joukko ravintolan ja koulun henkilökuntaa mm. Teemu Toivonen, Antero Rohkea, Pekka Selenius ja Seija Koiso-Kanttila. Toiminnan alussa oluen tekoa oli opettamassa Auran panimon panimomestari Boris Orlo ja sen jälkeen oppi on siirtynyt oluentekijöiden kesken kisälliperiaatteella. Boris Orlo on toinen niistä panimomestareista, jotka kehittivät Sinebrychoffin Porterin.
Olutta valmistivat alussa Toivonen ja Rohkea, kunnes Sauli Jarva tuli Rohkean rinnalle.
Toiminta nykyisin:
Perhon Pienpanimossa tällä hetkellä oluenpanosta vastaavat oluenpanijat Sauli Jarva ja Seppo Honkanen. Olutta panimolla tehdään keskimäärin kerran viikossa 120 litraa/keitto ja käymiskapasiteetti on 540 litraa. Vuosituotanto on noin 3500 litraa. Panimon on tarkoitus tulevaisuudessa lisätä valikoimaan luomutuotteita ja käyttää oluessa koulun oman mehiläistarhan hunajaa. Panimon toiminta tulee jatkumaan hyvin pienenä myös tulevaisuudessa opetustehtävästään johtuen.
Perhon Pienpanimon oluet:
Perhon Rohkea – Kuparinruskea täysmallasolut, suodattamaton pinta-hiivaolut, 4,7 %, kantavierre 11,5 %
Kevätolut – Tumma ja täyteläinen täysmallasolut, mausteina hunajaa, korianteria, katajanmarjaa, 6,0 %, kantavierre 14,5 %
Jouluolut – Tumma piparkakkumausteinen täysmallasolut, mausteina myös hunajaa ja siirappia. 6,0 %, kantavierre 16 %.
Vehnäolut – Saksalaistyyppinen, tumma suodattamaton vehnäolut, 6,0 %, kantavierre 15,5 %, Vehnämaltaan osuus 40 %
——————–
Opetustarkoituksessa on panimo kokeillut paljon erityyppisiä oluita kuten sahtia, tummaa ja vaaleaa lageria, vadelmaolutta ja siideriä. Perhon oluet valmistetaan käsityönä ja raaka-aineet ovat pääosin kotimaisia.
Molemmat oluenpanijat ovat hyvin laaja-alaisesti oluen ystäviä, eikä kummallakaan ole mitään tiettyä lempi olutta tai tyyliä.
Oluiden saatavuus:
Oluen myynti tapahtuu koulun opetusravintolassa Ravintola Perhossa ja siellä tuotteita on saatavilla hanassa. Kesäisin noin kesäkuusta elokuuhun ravintola on auki ainoastaan lounasaikaan, jolloin oluen menekki on niin vähäistä, että sitä ei kannata pitää valikoimassa. Panimo on ollut satunnaisesti mukana erilaisissa oluttapahtumissa, kuten Suuret Oluet Pienet Panimot – festivaali.
Perhon Pienpanimon päällimmäinen tarkoitus on toimia roolina olutkulttuurin rakentajana opiskelijoilleen. Suuressa roolissa toimii oluen ja ruoan yhdistäminen ja panimon omat oluet ovat hyvin usein suositusjuomana jollekin ravintolan listan ruoalle.
Jaskan mielipide panimosta:
Perhon Pienpanimo on itselleni melko uusi tuttavuus, vaikka kyseessä onkin jo vuonna 1995 perustettu panimo. Toiminnan pienuus ja juomien rajattu saatavuus voivatkin olla syynä tähän. Minusta on erittäin hienoa, että opiskelijoille on annettu mahdollisuus paneutua oluenvalmistukseen. Tämä tekee näistä ravintola-alan ammattilaisista vieläkin ammattimaisempia. Heidän on helpompi ruveta keskustelemaan asiakkaiden kanssa oluista ja niihin sopivista ruoista, kun heillä on pohjatietoa oluenpanoprosessista. Toiminnan pienuus on täysin ymmärrettävissä, koska toiminta on pääasiassa opetukseen liittyvää. Kävin kesäkuussa tutustumassa panimoon paikan päällä jossa Sauli Jarva esitteli panimon laitteet ja antoi maistiaiset kahdesta panimon oluesta. Sain maisteluun Perhon Rohkean ja Perhon Vehnän, joista kumpikin oli itselleni täysin uusia tuttavuuksia. Kiitokset Perhon Panimolle vierailu mahdollisuudesta ja Saulille mielenkiintoisista keskusteluista!
Kiitokset! Näistä tuntemattomammista pienpanimoista on aina mukava kuulla.
Ollas hyvä 🙂