Saimaan Juomatehtaan tarina sai alkunsa vuonna 1995 Mikkelissä, jossa Toimitusjohtaja Pertti Oksa osti panimolaitteet Tankki Oy:ltä ja aloitti oluenpanon Pienpanimo Naapurissa. Nämä kyseiset laitteet ovat nykyisin yrityksen omistamassa Panimoravintola Bruuverissa Helsingissä. Heti seuraavana vuonna Pienpanimo Naapuri voitti vuoden olutravintola – palkinnon. Saimaan Juomatehdas oli Suomen toinen pienpanimoluvan saanut panimo. Vuonna 2002 rupesivat 200 litran laitteet jäämään pieneksi, joten Pertti Oksa osti panimoliiketoiminnan Saimaan Panimolta. Samalla panimon nimi muuttui Saimaan Panimoksi ja toiminta siirtyi Lappeenrantaan. Vuonna 2006 panimon nimi muuttui muotoon Saimaan Olut, jolla mentiin aina vuoteen 2011 asti, jolloin panimon nimi sai nykyisen muotonsa Saimaan Juomatehdas. Vuosi 2011 toi mukanaan solmitun yhteistyösopimuksen Oy Hartwa-Trade Oy:n kanssa ja samaisen vuoden keväänä panimon tuotteita löytyikin jo yli tuhannesta vähittäiskaupasta.
Viimeisen kahden vuoden aikana yritys on kasvavat kovalla vauhdilla vuonna 2011 tapahtuneen valtakunnallisen markkinoille tulon myötä. Tuotanto on vuodesta 2010 yli viisinkertaistunut valmistetuissa litramäärissä mitattuna. 2012 panimo tekikin oman ennätyksensä tuotantomäärissä valmistaessaan kyseisen vuoden aikana noin 400 000 litraa olutta. Panimon tuotekehityksestä vastaa Bruuverissa oluita paneva Ilkka Sysilä ja hänen suosikkioluensa näistä Saimaan Juomatehtaan oluista on Marsalkka Luomuvehnä.
Saimaan Juomatehtaan kasvu on jatkunut vahvana ja tämän vuoden maaliskuussa Mikkeliin avattu uusi panimo jatkaa tätä voimakasta kasvua. Jos kaikki menee uuden panimon kanssa suunnitelmien mukaan, niin viime vuoden tuotantomäärä olisi tarkoitus kaksinkertaistua 800 000 litraan. Panimon tavoitteena onkin jatkaa voimakasta kasvua ja tuoda jatkossakin uusia tuotteita markkinoille. Tällä hetkellä panimo työllistää seitsemän työntekijää ja tuotannon kasvaessa ja kausiluontoisesti henkilöstöä tulee varmasti lisää. Uuden panimon valmistuminen Mikkeliin on työllistänyt Mikkelin ja lähiseudun yrityksiä erittäin hyvin. Panimon rakennustyöt ovat työllistäneet kaiken kaikkiaan 26 eri yritystä ja näistä 22:lla on ollut toimipaikkana Etelä-Savo. Rakennustöissä onkin Panimon toimitusjohtajan tavoitteena ollut työllistää lähiseudun yrityksiä.
Saimaan Juomatehdas on perheyritys ja tulee jatkossakin pysymään perheyrityksenä, joten osakeanteja ei ole tulossa. Toiminta on rahoitettu omalla pääomalla ja pankkilainalla. Saimaan rannoilla olevien vuosisatoja vanhojen olutperinteiden vaaliminen on Saimaan Juomatehtaan toiminnan lähtökohta. Kaikki panimon oluet valmistetaan puhtaista kotimaisista raaka-aineista, ja tästä osoituksena Saimaan Juomatehtaalle on myönnetty ensimmäisenä pienpanimona Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu-tunnus.
Vuoden 2013 uutuudet
Uusien panimotilojen myötä olutmarkkinoille on saapunut myös uusia juomia. Toukokuussa Alkon valikoimaan saapui Marsalkka Vaalea Luomu, joka on 5,2 prosenttinen Premium Lager. Maitokauppojen puolelta on sitten useiden viikkojen ajan jo löytynyt pullossa, että myös tölkissä saatava Marsalkka Luomukarpalo. Kesäkuussa juhannusviikolla Alkon hyllyistä rupesi vähitellen löytymään myös 6 prosenttinen Marsalkka Luomuvehnä, joka oli näistä uutuuksista ainakin itselleni se odotetuin uutuus. Syksyllä on sitten luvassa aidoista omenoista perinteisellä käymisellä valmistettuja siidereitä. Kyseiset siiderit tulevat olemaan luomutuotteita ja tulen niistäkin mainitsemaan täällä blogissa, kunhan on ajankohtaista.
Noiden uutuuksien lisäksi syksyllä
tulee markkinoille myös uusi tuote Marsalkka tuoteperheeseen. Kyseessä
on maitokauppavahvuinen hedelmäinen ja tasapainoinen pintahiivaolut.
Lisää tuotetietoja tulen kertomaan lähempänä julkaisua.
Saimaan Juomatehtaan tuotevalikoima:
Vähittäiskauppa oluet:
- Marsalkka Vaalea 4,6 %
- Marsalkka Tumma 4,6 %
- Marsalkka Luomuvehnä 4,6 %
- Marsalkka Luomukarpalo 4,2 %
- Marsalkka Golden Ale Luomu 4,6 %
Alkon valikoiman oluet:
- Luostari 7,5 % (Valamon Luostarin kanssa valmistettu maailman ainut ortodoksiluostariolut)
- Marsalkka Vaalea Luomu 5,2 %
- Marsalkka Luomuvehnä 6 %
- Marsalkka Vahva Luomu 8,2 %
Valikoimista poistuneet oluet:
Jaskan mielipide panimosta:
Saimaan Juomatehdas on vuosien saatossa kasvanut yhdeksi Suomen suurimmista pienpanimoista ja uuden tehtaan aukeaminen Mikkeliin tulee varmasti vielä edesauttamaan tätä kasvua. Panimon juomavalikoima oli vielä tuossa keväällä melko suppea, mutta onneksi siihen siihen saatiin laajuutta noille edellä mainituilla uutuuksilla. Tähän mennessä olen maistellut 10 erilaista Saimaan Juomatehtaan olutta.
Panimon tähän mennessä paras olut on ollut Marsalkka Portteri, jota ei tällä hetkellä saa mistään, mutta voi olla että palaa Alkon valikoimaan vielä jossain vaiheessa. Sitten kun mennään näihin nykyvalikoiman oluisiin, niin ehdoton ykkönen on ollut Marsalkka Luomuvehnä. Tämä vehnäolut tuli maitokauppojen valikoimaan viime vuonna ja se on erittäin toimiva kesäjuoma. Tämä Hefeweizen on vieraillut olutlasissani useaan otteeseen ja jokainen kerta on tainnut olla takapihalla grillatessa. Tänä kesänä Luomuvehnä sai kunnian olla grillikauden ensimmäinen olut.
Maitokauppojen valikoimasta löytyvä Marsalkka Vaalea on maultaan muutaman askeleen edellä perus lagereita, mutta harvemmin tulee ostettua. Silloin kun tulee, niin ruokajuomana olen suosinut ja siihen suosittelisin sitä käytettävän. Marsalkka Tumma on vielä harvemmin ostoskorissa ja tämä johtuu myös siitä, etten juurikaan välitä tummista lagereista, mutta esimerkiksi hirvipadan tai muun riistaruoan kanssa toimii mainiosti. Tämän kevään uutuustuote Marsalkka Luomukarpalo olikin sitten melko erikoinen tapaus. Maistelin kyseistä olutta kaksi tölkillistä. Ensimmäisestä tein olutarvion ja kyseinen olut ei juurikaan herättänyt suuria tunteita. Toinen tölkki menikin sitten janojuomana ja siinä käyttötarkoituksessa oli omillaan.
Tämän vuoden Alkon uutuuksista ensimmäisenä otin maisteluun Marsalkka Luomu Vaalean, joka oikein maistuva Lager. Helles -tyylinen oikein maistuva olut, jota tulee jatkossakin ostettua. Perushyvä olut, joka toimii ruokajuomana ja saunan jälkeen terassilla. Toinen Alkon uutuus olikin sitten Marsalkka Luomuvehnä 6%. Ensimmäinen kokemus hieman epäonnistui, kun pullossa sattui olemaan korkkivika ja sisältö oli hiilihapoton ja hapan. Juoma oli päässyt pahasti kontaminoitumaan. Toisella kokeilulla juoma oli kunnossa ja maku oli erittäin hyvä. Voi hyvinkin olla, että vie tähän mennessä parhaan oluen tittelin näistä Saimaan Juomatehtaan oluista. Katsotaan tulevat olutarviot, niin siitähän se selviää.
huom. Tekstissä käytetty itse otettuja kuvia ja Saimaan Juomatehtaan kuvia, joihin saatu julkaisu oikeus panimolta.
Lisätietoa panimosta: www.saimaanjuomatehdas.fi