Kävin tämän viikon keskiviikkona lasten kanssa Kiteen eläintarhassa ja samalla reissulla piipahdin ensimmäistä kertaa Kiteen Panimolla vaihtamassa kuulumisia Olli Vauhkosen kanssa. Samalla kun tarinoitiin, niin Olli näytti panimon tuotantotilat ja kertoi hieman tulevasta. Tässä onkin hieman Kiteen Panimon uutisia ja jatkossa tulen kertomaan aina lisää, kun jotain mullistavaa panimolla tapahtuu.
Yleiskuvaa panimolta! |
Jaska: Mitä Kiteen Panimolle kuuluu?
Laitteistot saapuivat |
Panimon kasaamista |
Olli: Vielä kesäkuussa jännitti, kuinka tässä käy? Tulevatko laitteet ajoissa, saadaanko ne asennettua ajoissa, onko oluen resepti valmis, miten luvat, onko kaikki asiat hoidettua jne jne. Panimon perustaminen on pitänyt sisällään hyviä ja huonoja hetkiä. Esimerkiksi asioiden järjestyminen toi aina uutta tarmoa projektin eteenpäin viemiseen, mutta jokainen ylimääräinen kustannus oli aikaa ja rahaa vievää. Välillä myös heräsi epäilys valtion nostaessa alkoholiverotusta ja heittämällä uudistuksia myynnin rajoittamiseksi, onko tällä alalla tulevaisuutta? Mutta kuten alusta asti olen miettinyt, kyllä tämä onnistuu ja yritän parhaani vaikka takaiskuja tulisikin. Yrittäminen vaatii hermoja, varsinkin jos tekee lähes kaiken itse. Mutta sen ansiosta onnistumisen hetkistä nauttii sitäkin enemmän.
Jaska: Mitä liikkuu alle 30 – vuotiaan päässä, joka päättää perustaa yksin panimon?
Olli: Vuoden alussa koin suurta tarvetta päästä tekemään jotakin omaa ja mielenkiintoista. Kesän aikana mietin paljon että toimiiko pullotuskone ilman ongelmia, kun sitä tarvitaan. Kaksi viikkoa sitten jäin isyyslomalle ihmettelemään vaimon ja tyttäreni kanssa uutta perheenlisäystä, joten en ainakaan voi valittaa liiasta työkiireestä. Vastaus kysymykseen on siis aika selkeä, vähän vaihtelevasti mitä milloinkin.
Jaska: Kuinka Laiteasennukset sujuivat?
David ja Derek ihmettelevät vuotavaa liitosta |
Olli: Laitteet saapuivat panimolle heinäkuussa ja asentajat David ja Derek pääsivät tulemaan Englannista. Tässä vaiheessa jouduin itse olemaan pääasiassa sivustaseuraajana, koska asentajien tahdissa oli mahdotonta pysyä (eikä jaloissa kannattanut olla, ellei halunnut kuulla brittihuumorilla höystettyä kuittailua). Muutamia erilaisia suomalaisia oluita maistellen asennukset sujuivat mallikkaasti, ainut vaan etteivät maltaat saapuneet ajoissa testipanon tekoon eli jouduimme tekemään ”olutta” paikallisen maanviljelijän mallastamattomasta viljasta. Kokemus sinänsä.
Tunnustus Valviralle loistavasta työstä, tulivat tarkastamaan panimon ennen kesälomien aloittamista. Eli tämän ansiosta sain Heiltä siunauksen oluen valmistamiseen, kunhan sitä vaan ei pulloteta. Tullin lupia verottomasta varastosta odottelen edelleen.
Jaska: Kerroppas lähiaikojen tapahtumista panimolla?
Mäskäys käynnissä |
Olli: Hiljattain panimolla oli jännittävät hetket. Ensimmäinen pano oli valmistumassa ja samalla ilmassa oli lievää jännitystä laitteiston käyttämisen puolesta. Kaikki sujui hyvin, aikaa ei mennyt liikaa, kahvia oli riittävästi mutta sitten se tapahtui aamun pikkutunneilla, pahin asia mitä voi kuvitella. Viimeisessä ja helpoimmassa vaiheessa eli keitetyn vierteen siirrossa käymisastiaan tuli ongelmia. Siirtopumppu ei mystisesti toiminut, vaikka oli pesuvaiheessa luonnollisesti koekäytetty moneen kertaan. Tässä takaiskussa aikaa meni
Iloisesti lasketaan piloille mennyt erä viemäriin |
niin paljon, että vierre kerkesi seisoa liian pitkään keittoastiassa (toisin sanoen kuuma vierre altistuu erittäin helposti bakteereille, joten se pitäisi saada mahdollisimman äkkiä viilennettyä ja käymistankkiin) -> vierre viemäriin ja itse kotiin nukkumaan.
Mutta kuten aiemmin sanoin, ei pidä lannistua takaiskuista. Parin päivän päästä valmistumassa oli uusi erä, jonka tekemisessä oli jo tietynlaista rutiinia ja tiesi tehdä asiat hieman helpommin kuin ensimmäisellä kerralla. Tällä kertaa kaikki meni hyvin ja olut oli hiivattuna käymistankissa ennätysajassa.
Panimolla eletään tällä hetkellä lievässä jännityksessä. Kerkeääkö ensimmäinen oluterä kypsyä tarpeeksi ennen ensimmäistä pullotusta? Toimiiko pullotusjärjestelmä? Tulevatko verottoman varaston luvat ajoissa? Mutta toisaalta, pieni jännitys pitää virkeänä. Toisaalta on myös ollut henkisestä helpottavaa olla poissa panimolta pari viikkoa isyysloman ansiosta, kesä on ollut erittäin intensiivinen joten pieni loma on tarpeen. Siinä vaiheessa kun tuotanto lähtee täysillä käyntiin ja myyntiä kasvatetaan, täytyy varautua viettämään pitkiä päiviä panimolla, useana päivänä viikossa. Myös panimon ulkopuolella tapahtuva markkinointi vie oman aikansa, ja täytyisi tapahtumiinkin osallistua. Välillä kiireistä, mutta asiat täytyy hoitaa.
Jaska: Mitkä ovat lähitulevaisuuden suunnitelmat?
Olli: Ensimmäinen erä Pajari pilsiä pullotetaan 20. elokuuta ja jos kaikki menee kuten pitääkin lähetykset kauppoihin ja ravintoloihin tapahtuvat jo samalla viikolla. Ensi viikolla tehdään toinen erä pilsiä valmistumaan, koska suuret ovat odotukset ihmisten uteliaisuudelle tuotetta kohtaan. Viimeistä viilausta odottelee Pajari vehnä, jonka ensimmäinen erä laitetaan valmistumaan mahdollisesti elokuun lopussa. Tuotekehityksen alla ovat myös porter ja india pale ale, kummatkin maitokauppavahvuisia jotka pääsevät tuotantoon parin kuukauden sisällä. Jälleenmyyntipaikkoja on kertynyt odotusten mukaisesti, tuotteita löytyy siis aluksi laajasti Pohjois-Karjalan alueelta, mutta myös Etelä-Suomesta on löytynyt kiinnostusta. Jälleenmyyntipaikoista löytyy lisäinfoa kotisivuilta, kunhan ne saadaan päivitettyä ja lisättyä esimerkiksi yritys esittely, tuotteiden esittely jne. Moni on myös kysellyt että eikö panimolla tapahdu mitään, koska uusia Facebook päivityksiä ei ole tullut. Vastaus tähän on että, tapahtuu ja ei tapahdu. Eli ei tapahdu mitään mikä kiinnostaisi, lupaan olla aktiivinen lisäämään kuvia ja tekemään päivityksiä kunhan oluen valmistus lähtee kunnolla käyntiin. Toivottavasti oluen kypsymisessä kaikki on menee hyvin ja erä saadaan pullotettua ajoissa.
Moni on kysellyt Ollilta millaisia erikoisoluita kannattaa maistella ja siihen Olli vastaakin, että miedolla liikkeelle ja kohti erikoisempaa. Hän on kokenut suuria makuelämyksiä valitessaan olutta tyylin, eikä hinnan perusteella. Myös juomatottumukset määrien suhteen ovat muuttuneet parempaan suuntaan.
Kiteen Panimon TestiPortteri |
Vierailuni päätteeksi Olli antoi minulla kaksi pulloa tumman puhuvaa juomaa. Nämä pullot sisälsivät panimon testiportteria eli kyseinen olut ei ollut vielä tuotantoon menevää, vaan siinä oli hieman testailtu mitä voisi luvassa olla. Olut oli melko paksua ja tällaiselle savuoluiden ystävälle erittäin maistuva tuttavuus. Tämän savuisen portterin valmistuksessa on käytetty Brewferm (1400ebc) savumallasta ja Weyermannin (800ebc) suklaamallasta. Olut oli maultaan erittäin täyteläinen ja tuoksussa/maussa oli mukavasti turvetta. Tässä testiversiossa oli prosentteja noin 6,5 ja tuotantoon menevässä tulee lopulta olemaan se alle 4,7 %. Lopullisessa versiossa mallasmäärä tulee tippumaan, jotta prosentit tulevat kohdalleen. Kiteen Panimon testiportterissa oli melko paljon samoja piirteitä, kuin esim. Stadin Savuruis Portterissa ja Beer Hunter’sin Mufloni Savu? Çavassa!
Tässä olikin Kiteen Panimon ensimmäiset uutiset ja lisää on tulossa!
Jes! Kohta saa maistaa aitoa Pohjois-Karjalaista olutta! Pils varmaankin hyvä veto alkuun, että mahdollisimman moni uskaltaa maistaa…