Eilen Rekolan Panimon Malty-Jari kirjoitti panimonsa nettisivulle www.rekolanpanimo.fi kirjoituksen, joka sai sellaisen kävijäpiikin, että lopulta heidän käyttämänsä webhotellipalvelu ei kestänyt mukana. Lopulta he joutuivat sulkemaan Rekolan Panimon sivut hetkeksi. Kysäisin Malty-Jarilta, että voisinko julkaista kyseisen kirjoituksen myös blogissani, että tällä tekstillä voisimme tavoittaa mahdollisimman monet oluenystävät. Sain luvan ja tässä se on koko juttu, niille jotka sitä eivät ole vielä nähneet. Jakakaa ja niin kuin jutun lopussa lukee ”Nyt kaivattaisi melkein apua. Mikäli maut kiinnostaa ja tunnet vaikuttajia, poliitikkoja, toimittajia ym, ottakaa asia puheeksi.”
Tehkäämme kaikkemme, että jatkossakin meillä Suomalaisilla on oikeus saada hyvää olutta maitokaupasta. Kiitos!
Outoa alkoholipolitiikkaa, osa VEE!
Uskomatonta. Olin tänään 10.10.2013 Valviran järjestämässä tukkuinfossa. Siellä oli kertomassa alkoholilainuudistuksesta Ismo Tuominen Sosiaali- ja terveysministeriöstä, joka laatii lakiehdotusta eduskunnalle.
Nyt ei enää peloteltu median kautta vaan sanottiin suoraan.
Luulimme tosiaan, että se kauppavahvuisten oluiden alkoholiprosenttialennus 4,7% -> 3,5% oli jo kuopattu.
Ehei, selvisi, että se on hyvin voivana STM:n alkoholilainuudistuksessa mukana. Tämä on kuulemma yksi parhaista keinoista hoitaa alkoholipolitiikkaa oikeaan suuntaan.
Tätä tukee myös hiukan yllättäen kaupanala, koska ilmeisesti jos pitää valita, niin mieluummin ottavat tuon ehdotuksen, kuin myyntiaikojen rajoittamisen. Kun noin isot tahot lobbaajineen ovat takana, niin tämä alkaa kääntyä pelottavaksi.
(( Korjaan nyt suoraan tähän: Vaikka Ismon puheesta jäikin tuo kuva, niin Kari Luoto, TJ – Päivittäistavarakaupasta soitti ja korjasi, että he eivät missään nimessä ole kummankaan asian puolella, eivätkä tue kumpaakaan.)) Huh, pieni helpotuksen huokaus.
Kysyin paikan päällä asiasta Ismolta, lähinnä, että ymmärtävätkö he, että tuollaisella päätöksellä pitkälti tapetaan pienpanimoiden toimiala?
Moni pienpanimo myy suuren osan tuotannostaan kaupoissa ja laimentaminen 3,5% litkuun ei oikein pienten laitteistolla ole vaihtoehto. Alkoon ei jäykkyyden ja varmasti tasapuolisuuden (suomalainen vs. muualla EU:ssa tuotettu) tahi hyllytilan vuoksi mahdu, eikä siellä määrät riitä pitämään hommaa rullaamassa. Koko orastava olutkulttuuri saisi ison takapakin ja hiipuisi pois kuten myös pienpanioita, yrittäjiä ja työpaikkoja.
Vastaus lyhykäisyydessään Ismolta oli että ymmärtää, tämä voi tosiaan olla seuraus. Kehoitti olemaan kansanedustajiin yhteydessä. Ja mikäli asia etenee näin, niin tämä mahdollinen seuraus tullaan kuitenkin kirjaamaan muistioon lakia esitettäessä.
Hiukan jäi kaivelemaan, että se kirjaus ei ehkä lämmitä talvipakkasilla, jos yritys ja talo menee alta lainsäädännön muutosten takia.
Varmasti myös isot toimijat ottaisivat entistä agressiivisemmin haltuun ravintoloiden hanat, jotta saisivat omaa olutta liikkelle mikäli se kaupoissa ei enää onnistu. Ahtaalle joudutaan pienpanimoissa, mikäli tuo menee läpi. Tässä kyllä taas hiukan ajetaan lainsäädännöllä asioita isojen laariin. Me taas luodaan ja tuotetaan makuja, ei vain alkoholia.
Nyt kaivattaisi melkein apua. Mikäli maut kiinnostaa ja tunnet vaikuttajia, poliitikkoja, toimittajia ym, ottakaa asia puheeksi.
Edellinen avautuminen alkoholipolitiikasta myös luettavissa, tässä viitataan samaan asiaan, jolloin ministeri Huovinen toi asian mediaan.
Kirjoituksen lähde: http://www.rekolanpanimo.fi/outoa-alkoholipolitiikkaa-osa-vee/