Jaskan vertailut – Fosterssin RadleritOlutopas.info – Arvio (Greippi)Olutopas.info – Arvio (Sitruuna) |
Yleistä: Nyt otetaan maisteluun hieman erilaista olutta, jota olen tänne tottunut arvioimaan. Kauppareissulta mukaani lähti kaksi Foster’s tölkkiä, joiden kyljessä oli jonkinlaisia hedelmiä. Toisessa oli sitruunoita ja toisessa greippejä. Tämä greippi on tämän kevään uutuusmaku ja kyseessä on Munchenistä 1920 – luvulta lähtöisin oleva ns. oluttyyli Radler. Alun perin tätä juomaa tehtiin pyöräilytapahtumaa varten ja sana Radler tarkoittaakin Saksaksi pyöräilijää.
Kyseinen juoma on sekoitus olutta ja sitruunalimonadia. Sekoitussuhde on yleensä noin 50:50, mutta näissä käytetään myös erityyppisiä oluita ja eri sekoitussuhteita. Tällä kertaa kuitenkin oluena on Foster’s ja sekoitussuhde on 40 % olutta ja 60 % sitruunalimua. Näin ollen tämä limubisse sisältää sellaiset 2 prosenttia alkomahoolia.
Ennen, kun isken tölkit auki ja juomat lasiin, niin katsotaan läpi mitä aineita nämä sisältää:
Foster’s Radler Sitruuna
Ainesosat: vesi, olut (vesi, ohra, humala), sokeri, sitruunatäysmehu tiivisteestä (2,7 %), appelsiinitäysmehu tiivisteestä (1,44 %), hiilidioksidi, limetäysmehu tiivisteestä (0,5 %), acerolatäysmehu tiivisteestä (0,32 %), tiivistetty sitruunauute, luontaiset aromit, stabilointiaine (johanneksenleipäpuunjauhe), sitruunaruohouute
Foster’s Radler Greippi
Ainesosat: Vesi, olut (vesi, ohra, humala), sokeri, appelsiinitäysmehu tiivisteestä (1,9 %), greippitäysmehu tiivisteestä (1,0 %), limetäysmehu tiivisteestä (0,9 %), sitruunatäysmehu tiivisteestä (0,9 %), hiilidioksidi, acerolatäysmehu tiivisteestä (0,3 %), tiivistetty sitruunauute, luontaiset aromit, stabilointiaine (johanneksenleipäpuunjauhe), väri (antosyaanit).
Sitten kun tiedämme mitä juomme, niin eikun maistamaan. Huom. tein tämän testin, ettei teidän tarvitsisi tehdä. Taking one for the team!
Panimo: Hartwall (Royal Unibrew)
Maa: Suomi
Tyyli: Vähäalkoholinen olut
Voltit: 2,0 %
Ulkonäkö: Kummankin Radlerin päälle muodostuu valkoinen parin sormen mittainen saippuainen vaahto.
Sitruuna: Väriltään samea keltainen.
Greippi: Väriltään samea keltainen, jossa hieman oranssia.
Tuoksu: Kummankin tuoksusta tulee esille omat hedelmänsä, mutta keinotekoisesti. Juoma ei tuoksu siltä, kun otat käteesi tuoreen greipin ja haistelet sitä. Vaan tuoksuu siltä, miltä laboratoriossa rakennettu hedelmä tuoksuisi. Sinne päin, mutta pahasti metsään. Sitruuna Radler on huomattavasti Greippi –veljeään makeampi.
Maku:
Sitruuna: Reilusti tätä keinotekoista sitruunaa ja olueksi tunnistaa ainoastaan pienestä maltaan vivahteesta, joka sieltä ”sitruunan” takaa yrittää kurkkia. Makea, jopa ällön makea juoma.
Greippi: Tässä sitten on selkeää feikkigreippiä ja samalla tavalla tausta mallasta, kuin sitruuna –versiossa. Tämä ei ole, niin makea kuin sitruunan makuinen veljensä. Näin ollen helpommin juotava ja paremmin toimittaa tehtävänsä kesäisenä janojuomana.
Tuomio: Kumpikin olivat omaan makuuni melko kehnoja, mutta mieluummin näitä juon kuin perus Fosterssia. Kaikki mikä vähänkin peittää Fosterssin makua on plussaa ja nämä kaksi juomaa saivat hyvin sen peitettyä. Greipin makuinen Radler oli hieman parempaa, kuin sitruunan makuinen ja siihen syynä oli, ettei se ollut niin makea. Nämä ovat maultaan kuitenkin aika turhia juomia. Jos janoon pitää juoda jotain, niin sitten se vois olla vaikka vesi.
Kesällä pitää kokeilla, että ottaa jonkun laadukkaan Lagerin ja siihen sekaan joku oikein hyvä sitruunalimu, niin varmaan toimii hyvin janojuomana. Tämän testin juomissa, kun oli yhdistetty surkea olut keinotekoiseen sokeriliemeen, niin metsään heilahti kuin meikäläinen pentuna kun alamäessä polkupyörästä ohjaustanko irtosi.
Ostanko jatkossa: En helvetissä osta!
Mistä: Kävin nämä hakemassa Joensuun Pilkon Citymarketista, mutta jos tällaista pitää päästä ostamaan, niin löytyy lähes jokaisesta putiikista.
Pisteet (suluissa Greippi):
Tuoksu: 4/10 (4/10)
Ulkonäkö: 2/5 (2/5)
Maku: 3/10 (4/10)
Suutuntuma: 2/5 (2/5)
Yleisvaikutelma: 7/20 (7/20)
Yhteensä: 18/50 (19/50)
Kolme sanaa: Älkää helvetissä ostako!
Loppuun vielä Vilma Väyrysen Twitterissä jakama resepti! Kiitokset Vilmalle reseptistä 🙂
@JaskanKaljat @Hartwall saman elämyksen saa kun liuottaa tuoppiin tipan sitruuna-Fairya #justsaying
— Vilma Vayrynen (@vilmastar) 27. maaliskuuta 2014
Tämä on muuten yllättävän hyvä janojuoma oikein tehtynä. Tutustuin oikeaan radleriin kerran Berliinissä, kun en vielä tiennyt mistä on kyse ja luulin tätä sekoitusta olueksi (oli listalla oluiden joukossa). Eli itse siis sekoittamaan 50:50 suhteessa kunnollista lageria tai (saksa)pilsiä ja oikeaa sitruunalimua, niin toimii kyllä, kun sen ottaa tosiaan ihan vain kesäisenä janojuoma eikä liikaa ajattele sitä olutta.
Näiden tuotteiden arvioissa kannattaisi ottaa huomioon tyyli. Ei näitä ehkä kannata arvioida täysin oluina ainakaan niin kovin kriittisesti. "Älkää helvetissä ostako!" kommentit ei ainakaan tuo lisäuskottavuutta muutoin hyvälle blogille.
Olen maistanut huomattavasti maistuvampia Radlereita ja esim. Viime vuoden Oktoberfesteillä maistetut kyseisen tyylin edustajat maistuivat oikein mainiosti. Tämän vuoksi olin normaalia kriittisempi, kun huonoon olueeseen sekoitetaan sokerilitkua. Oikein tehtynä erittäin toimiva janojuoma. Arvioin olueni sen mukaan että maistuuko hyvältä vai ei. Periaatteessa kaikki oluet ovat samalla viivalla. En kuitenkaan rupea vertaamaan muun tyylisiin oluisiin, mutta olihan nämä Fosterssin viritykset omassa lajissaan melko turhia.
Seisin täysin kommenttini "Älkää helvetissä ostako" takana, koska mielestäni tuota ei kannata ostaa. Jos haluaa Radleria, niin suosittelen ostamaan nämä kaksi juomaa erillään ja sekoittamaan itse
Ostin viime kesänä mielenkiinnosta ärrältä tuon sitruuna radlerin samalla, kun odottelin kaupungilla kaveria. Oli kyllä niin jäätävän makeaa limonadia, että ei sillä edes jano lähtenyt, vaan päinvastoin. Jätän suosiolla nuo muille ja otan itse vaikka vissyveden, jos jano on.