Nyt on vuorossa pitkä lista oluita ja viskejä. Näytteilleasettajana toimii Moestue & Cask Finland. Tähän listaan on tulossa vielä lisäyksiä Summer Wine Breweryltä sekä Glengoyneltä. Listalla olevista viskeistä on kirjoittanut mushiMALT -blogi.
Boulevard Brewing Co:
- Pale Ale 0,355l 6%
- Singel Wide IPA 0,355l 5,7%
- Tank 7 Farmhouse Ale 0,355l 8,5%
- Sixth Glass Quadrupel Ale 0,75l 10,5%
Anchor Brewing:
- Brekles Brown Ale 0,355l 6%
- Liberty Ale 0,355l 5,9%
- Porter 0,355l 5,6%
- Steam Beer 0,355l 4,9%
- Humming Ale 0,355l 5,9%
Adnams:
- Ghost Ship Blond Ale 0,5l 4,5%
- Bitter 0,5l 4,1%
- Gunhill Mild Ale 0,5l 4%
- Dry Hopped Lager 0,33l 4,2%
- Mosaic Pale Ale 0,33l 4,1%
- Broadside Bitter KEG 6,3%
- Innovation IPA 0,33l 6,7%
Summer Wine Brewery:
- Diablo IPA 0,33l 6%
- Oregon Pale Ale KEG 5,5%
- Unholy Monk Black IPA KEG 6%
- TelePorter 0,33l 5%
CAP:
- Exciter IPA KEG 6%
- Endless Vacation Pale Ale 0,33l 5,3%
- Shot in the dark Porter KEG 5,5%
- Great White Hype White IPA 0,33l 5,6%
- CAP DOG Double IPA KEG 9%
Siinä oli olutlista ja seuraavana mushiMALT -blogin kommenteilla höystetty viskilista!
JAPANILAISET:
Yoichi 10yo, 45%
Yoichi 12yo, 45%
Yoichi 20yo, 52%
Hokkaidon saaren tislaamo ja Japanin toiseksi vanhin tislaamo, vuonna 1934 perustettu. Juuri äskettäin maistoin näistä 20-vuotiasta ja ei voi kuin suositella. Yoichin tyyliin mukavan öljyistä ja kukkaisen tammista. Japanilaiset vivahteet ovat näissä kaikissa kivasti läsnä.
Nikka Pure Malt White, 43%
Nikka Pure Malt Black, 43%
Nämä kuuluvat kuuluvat Pure Malt -sarjaan, jossa on vielä kolmaskin väri; Red. Näissä blended malt -viskeissä (siis 100% mallassekoite) väreillä on tarkoitus osoittaa makutyyliä hedelmäisestä turpeiseen. Black on sekoitus Yoichin turpeisempisävyistä tuotantoa ja Miyagikyon hedelmäisempää sävyä. White on valikoimasta turpeisin tuotos.
Nikka From the Barrel, 51,4%
Talon blendi. Sekoitus Yoichin ja Miyagikyon mallasviskejä, sekä jyväviskiä. Erikoisemmin jätetty vahvaksi sekoitteeksi.
Coffey Grain ??%
Coffey Grain on nimensä mukaan jyväviski, mutta nyt en saanut tietoa onko kyseessä tämän tynnyrivahva versio (single Cask), vai suosion jälkeen kehitetty laimennettu versio (45%), todennäköisesti 45%-versio. Nimensä mukaan tämän viski on tislattu coffey still -tislaimella pääasiassa maissijyvästä.
Taketsuru Non Age, 43%
Tämä on 2014 vuoden julkaisuja. Ikämerkitsemätön (NAS) blended malt -viski, jossa viskien keski-ikä on ilmoitettu olevan 10v luokkaa. Suuri osa mallasviskistä on Miyagikyon viskiä.
Miyagikyo 10yo, 45%
Miyagikyo 12yo, 45%
Sitten on itse Miyagikyon tislaamon (Sendai, Honshu) perusvalikoimasta kaksi pullotetta. Tyyliltään pehmeämpi, kukkaisempi ja hienostuneempi kuin Yoichin tisleet.
TAIWANILAISET:
Kavalan Port Cask, 40%
Kavalan Sherry Cask, 46%
Taiwanilaista viskiä, nimiensä mukaan eri tynnyreissä viimeisteltynä. Kyseessä on kuitenkin todennäköisesti Concertmaster Port Cask Finish ja Sherry Oak. Molemmat kypsytetty ex-bourbontynnyreissä, jonka jälkeen viimeistelty toinen sherrytynnyrissä ja toinen erinäisissä porttynnyreissä.
Kavalan King Car, 46%
King Car Conductor, hassu nimi, juuri muuta en tästä tiedäkään. Tai sanotaan, että ei tässäehkä kauheasti juuri muuta ole tiedettävänäänkään. Tätä on saatavilla Arkadian alkostakin vielä.
Kavalan Solist, 58,2%
Solist-sarjan viski, mutta kun ei ole ilmoitettu mikä niistä, niin ei paljon ole sanottava. Sarjaan kuuluu Ex-bourbon, Sherry, Fino ja Vinho julkaisut, jotka kaikki on tynnyrivahvuisia ja nimensä mukaan eri tynnyreiden tuotoksia. ABV-prosentin mukaan kyseessä on mahdollisesti Ex-bourbon -versio.
AMERIKKALAISET:
Dad`s Hat Pennsilvania Rye, 45%
Vanhaan tyyliin tehtyä ruistislettä Mountain Laurel Spiritsiltä. Quarter cask -tynnyreissä vähintään 6kk kypsytettyä.
Maccarthys Oregon Single Malt, 42,5%
Clear Creek Distilleryn single malt -viski. Islay-tyylinen viski. Vahvasti turpeistettu mallas on ostettu Skotlannista. Kypsytetty Oregonista kotoisin olevassa tammessa kolme vuotta. Mielenkiintoinen. Jim Murrayn ylistämä; jos se nyt jotakuta liikuttaa….
Balcones Brimstone, 46%
Balcones Texas Singel Malt, 52,2%
Balcones True Blue, 46%
Texasilaista viskiä suuresta maasta. Brimstone on texasilaiseen tyyliin savustettua tislettä. Savustamiseen on käytetty perinteisen turpeistetun menetelmän sijaan texasilaista tammilastua. Texas Single Malt on nimensä mukaan ”yksimaltainen”, joka julkaistiin 2011 ensimmäisen kerran. True Blue puolestaan edustaa ehkä jenkkiläisempää tyyliä. 100% Blue Corn -lajikkeesta valmistettua tislettä. ABV:n mukaan kyseessä olisi kuitenkin BABY BLUE -versio, mutta voihan prosentit olla myös väärin.
SKOTLANTILAISET:
Arran Singel malt 10yo, 46%
Arran Amarone Finnish, 50%
Arran Milennium Cask, 53,5%
Isle of Arranilta tulee nämä viskit. Itse olen pitänyt tämän tislaamon sherryisistä single cask -pullotteista. Ensimmäinen edustaa perusvalikoiman tyypillisintä skotlantialista. Toisena on Amaronetynnyreissä, eli italialaisissa punaviinitynnyrissä viimeisteltyä viskiä.
Viimeinen pullote edustaa Arranin rajoitetun erän tuotetta, jota julkaistiin 7800 pullon verran lokakuussa 2013. Nimensä se saa ajankohdasta, jolloin suuri maailma pelkäsi Y2K ilmiötä. Arranilla tynnyröitiin 31. joulukuuta 1999 ja 1. tammikuuta 2000, 35 bourbontynnyriä ja 10 sherrytynnyriä. Viskit kypsyivät 13 vuoden ajan, jonka jälkeen ne naitettiin yhteen ja pullotettiin tynnyrivahvuisena, värjäämättömänä ja kylmäsuodattamattomana. Näin syntyi Millenium Casks.
Tässä olikin sitten sitä maistettavaa jos näitä ei ole aiemmin näistä mitään maistellut. Tosin vieläkin mennään melko perustuotteissa ainakin kokeneemman harastajan silmin. Nyt onkin hieman haastavampi lyödä kolmen rivi tiskiin, mutta suosittelen kaksi kustakin kategoriasta. Japanilaisista Yoichin 20yo ja Pure malt black. Taiwanilaisista King Car ja Solist. Jenkeistä Balconesin Brimstone ja Maccarthys Oregon Single Malt ja lopuksi skotlantilaisista 10yo sekä Millennium Casks.
Huom: Juomalistaa muokattu 4.10.2014 klo. 20:10 ja lisätty viskeihin mushiMALtin kommentit.