Seuraavana kotipanimona otan käsittelyyn muutamia kaupallisiakin oluita valmistaneen helsinkiläisen kotipanimon nimeltä Donut Island Brewing. Tässä kotipanimossa oluita valmistelee Mika Oksanen. Kyselin Mikalta muutamia kysymyksiä liittyen hänen kotipanimoonsa.
Kerrotko hieman itsestäsi?
Olen vajaa nelikymppinen hyvästä ruuasta ja juomasta pitävä perheenisä. Oluista innostuin viitisen vuotta sitten ja sillä tiellä tässä ollaan. Innostus oluisiin syntyi 1001 Beers you must try before you die –kirjan kautta. Laskin ihan huvikseen montako eri olutta olin maistanut ja siitä se sitten alkoi. Aina kun menin oluelle niin tuli tsekattua erikoisolut -valikoima ja maistettua joku kirjassa oleva uusi tuttavuus.
Keitä panimossani on mukana?
Kotipanimossa minä ja vaimoni Anikó Lehtinen. Panimo sijaitsee kolmen kaverini kerhohuoneessa Punavuoressa. Heidän ja vaimoni lisäksi mukana on auttamassa on joukko kavereita, joita olut ja kotioluen valmistaminen kiinnostaa. Kaupalliset kollaboraatio-oluet ovat minun omia projektejani.
Milloin aloitit ja missä aloitit kotioluiden valmistamisen?
Ensimmäisen oluen tein vähän reilu vuosi sitten syksyllä 2013 omassa kotipanimossa. Olin aikaisemmin keväällä päättänyt että hankin laitteet. Kipinä syttyi 2013 Copenhagen Beer Celebration –tapahtuman jälkimainingeissa. Totta kai sitä ennen oli tullut maistettua hyviä oluita jo jonkin verran mutta CBC:n fiilis, törkeän hyvät oluet ja panimomestareiden innostuneisuus sai aikaan sen ensimmäisen ajatuksen omasta kotipanimosta. Sen jälkeen hankin tietoa oluen tekemisestä lukemalla keskustelupalstoja, alan kirjallisuutta ja totta kai maistamalla paljon erilaisia oluita. Samoihin aikoihin innostuin ajatuksesta Mustialan pienpanimokoulutuksesta ja ilmoittauduin myös sinne.
Minkälaisilla laitteilla aloittelit?
Kartoitin erilaisten laitteiden hyviä ja huonoja puolia ja päädyin Speidelin 50L Braumeisteriin sen helppokäytöisyyden ja suht pienen tilantarpeen vuoksi. (Ajatuksena oli alun perin sijoittaa panimo kotiin mutta pienessä asunnossamme ei tila kuitenkaan riittänyt.)
Minkälainen oli ensimmäinen olut?
Ensimmäinen olut oli Braumeisterin mukana tullut valmis Brewfermin setti maltaita, humalaa ja hiivaa. En muista mikä olut siitä olisi pitänyt tulla. Keitto meni ihan ok ja käyminenkin sujui normaalisti. Mittavirheen takia kippasin sen kuitenkin viemäriin. Jälkeenpäin tajusin tehneeni siinä virheen. Mutta ei sen oluen suhteen mitään odotuksia ollutkaan. Oikea ensimmäinen olut oli raikas APA, joka onnistui yli odotusten.
Ikimuistoisia oluita? Kerro tarinoita niistä oluista mitkä ovat jääneet parhaiten mieleen?
Paras olut?
Paras olut (tai yksi parhaista) on Mustialan koulutyön koekeitto Guess Wh(e)at?. 5.5% wheat ale Simcoe humalalla. Raikas, hedelmäinen ja juurikin sellainen kuin sen halusin olevan. Koulutyö myytiin Black Doorissa loppuun muutamassa viikossa. Todella monet sitä olutta maistaneet kyselevät milloin sitä taas saa. Olen luvannut tehdä sen joskus kaupallisena uudelleen.
Huonoin olut?
Älyttömiä epäonnistumisia ei ole vielä tullut lukuun ottamatta ensimmäisen keiton mittavirhettä. Tällä hetkellä sekundäärissä on yksi APA joka on ihan siinä rajoilla että jaksanko odottaa, että tuleeko siitä hyvä vai ei. Hiiva, jota en ollut käyttänyt koskaan aikaisemmin, oli ilmeisesti vanhaa tai sitä oli liian vähän. Olut kävi äärimmäisen hitaasti tuottaen todella outoja aromeja. Olen antanut tämän oluen nyt kypsyä jonkin aikaa ja se saa kypsyä sekundäärissä vielä hetken. Katsellaan tuleeko siitä huti vai miten käy.
Kuinka monta erilaista olutta olet tehnyt?
Vähän alle 30
Onko tällä hetkellä joitain oluita työnalla? Kerro hieman näistä oluista?
Tällä hetkellä on käymässä american pale ale ja sekundääreissä neljä olutta odottamassa pullotusta; imperial stout, mustaherukka-saison sekä kaksi apaa. Saison on tehty viime helmikuussa ja on ollut maaliskuusta saakka mustaherukan sekä brettin ja lacton kanssa kypsymässä. Ajattelin pullottaa sen vuoden loppuun mennessä ja maistaa helmikuun lopulla, vuosi keiton jälkeen.
Minkälaisia oluita on suunnitteilla?
Ajatuksissa ja suunnitelmissa on paljon eri tyyppisiä ja erilaisia oluita. Osa on kotipanimossa tehtäviä kokeiluja ja osa vanhojen hyvien oluiden toistoja. Myös uusia kollaboraatio-oluita on suunnitteilla Panimo Hiisin kanssa. Myös Rekolan panimon kanssa ollaan suunniteltu yhteistä olutta. Tarkoituksena on tehdä paljon olutta niin kotipanimossa kuin pienpanimoiden kanssa.
Minkälaiset oluet sinulle maistuu parhaiten tällä hetkellä?
Tällä hetkellä maistuu ja kiinnostaa sourit sekä muut happamat oluet.
Mikä on sellainen kaupallinen olut, jonka olisit itse halunnut kehittää ja miksi?
Three Floydsin Dark Lord. Itse olut on todella hyvä. Myös oluen ympärille rakennettu hype on toteutettu hienosti, se on mm. Ratebeerin halutun olut. Olen maistanut tämän oluen Vanilla Bean editionia CBC:ssä toissa vuonna ja todella hyväähän se oli.
Onko jotain valmistamiasi oluita, jotka ovat olleet mielestäsi parempia kuin kaupalliset vastaavat oluet?
Panimo Hiisi kanssa yhteistyössä panemamme Licorice, Suckers! – lakritsijuurella maustettu belgi-IPA on mielestäni paras lakritsijuurella maustettu olut jota olen juonut.
Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on näissä oluthommissa?
Tulevaisuus tuo mukanaan lisää kaupallisia oluita. Jatketaan Panimo Hiisin kanssa hyvin alkanutta yhteistyötä. Tämän lisäsi muitakin kollaboraati-oluita on viritteillä ja toki oman kaupallisen panimon perustaminen kiinnostaa.
Kerro vapaasti se minkä haluat Donut Island Brewingista kerrottavan?
Jos Donut Islandin tekemiset tai kollaboraatio-oluiden saatavuudet kiinnostaa niin kannattaa tsekata meidän sivut Facebookista:
https://www.facebook.com/donutislandbrewco
Ja jos Donut Island Brewingin oluet kiinnostavat, niin kannattaa suunnistaa 24.10.2014 Kaapelitehtaalle Olut & Viski Expoon ja siellä Panimo Hiisin tiskille. Sieltä löytyy hanasta Licorice, Suckers! Belgian IPA?