Tässä osiossa käsitellään e-kirjaimella alkavia oluttyylejä. Kerron jokaisesta tyylilajista hieman infoa. Tämän lisäksi oluen ulkonäkö ja makuhavaintoja, jotka käyvät suurimpaan osaan tämän tyylisiä oluita. Olutsuositukset, lasisuositukset ja ruokasuositukset ovat myös osa tätä kokonaisuutta.
Eisbock
Info: Eisbock on vahva Bock, jossa alkopitoisuus yli 8 %. Valmistus tapahtuu jäädyttämällä oluesta pois vettä. Tämä vahvistaa oluen runkoa, makua ja alkoholipitoisuutta.
Ulkonäkö: Värimaailma vaihtelee punaruskeasta lähelle mustaa.
Maku: Makean puoleinen olut, jossa alkoholi voi tulla hyvinkin esille. Siirappinen ja vahvan maltainen.
Olutsuositus: Schneider Weisse Aventinus Eisbock ja Kulmbacher Eisbock
Lasisuositus: Tulppaani (Spiegelau Tulip)
Ruokasuositus: Suolaliha ja ylikypsäporsas
—
English Pale Ale
Info: Brittien saarilla pelkkä Pale Ale, mutta Yhdysvalloissa ja muualla käytetään etuliitettä English. Brittityyliä jäljittelevä pintahiivaolut. Tyypillisesti kaikki raaka-aineet ovat englantilaisia.
Ulkonäkö: Kultaisesta aina punertavaan amberiin.
Maku: Karamellimaltainen ja hedelmäinen. Humalointi ei yleensä, niin vahvaa kuin esim American Pale Alessa.
Olutsuositus: Robinsons Trooper ja Vakka-Suomen Prykmestar Pale Ale
Lasisuositus: Pint –lasi (Spiegelau Lager)
Ruokasuositus: Hampurilaiset ja pizzat
—
English Strong Ale
Info: Niin kuin nimikin jo antaa olettaa, niin kyseessä on brittiläinen oluttyyli. Vahvuudeltaan siinä Bitterin ja Barley Winen välimaastossa. Yleensä suodattamattomia ja pullokäyviä oluita.
Ulkonäkö: Punaisesta amberista kuparinpunaiseen.
Maku: Sekoitus vahvaa hedelmää, makeutta ja maltaisuutta. Alkoholi voi tulla myös esille ja humalointi ei yleensä hirmu aromikasa.
Olutsuositus: Fuller’s Vintage Ale –sarjan oluet ja Traquair House Ale
Lasisuositus: Pint –lasi (Spiegelau Lager)
Ruokasuositus: Grillattu liha tai kala
—
Erikoisvilja
Info: Leikkisästi sanottuna oluttyylien sekametelisoppa 🙂 Tähän laitetaan ne oluet, joiden valmistuksessa on käytetty muita viljoja, kuin tyypillistä ohraa tai vehnää. Näistä oluista löytyy yleensä jotain seuraavista: riisi, ruis, hirssi, durra, maissi, speltti ja kaura.
Ulkonäkö: Ulkonäkö voi olla mitä tahansa vaaleasta tummaan.
Maku: Maussa korostuvat yleensä kyseisessä oluessa käytetyt viljat.
Olutsuositus: BrewDog Alpha Pop ja Malmgård Dinkel 5,3%
Lasisuositus: Perus tulppaanilasi tai pint (Spiegelau Tulip tai Spiegelau Lager)
Ruokasuositus: Hyvä ruoka 🙂
Moro,
Mielestäni riisi, maissi tai durra -oluet ei mene yleensä tähän kategoriaan.
-Kiiski
Olen samaa mieltä, kun niitä käytetään esim. vaaleissa lagereissa, joihin ne kuuluvat kuten USA ja Aasia. Sitten jos näitä käytetään jonkun muun oluenvalmistuksessa, niin sitten ne menisivät ehkä tähän Erikoisviljan alle.
Erikoisviljaoluita on sellaiset joissa vilja on jotenkin tarkoituksenmukaisesti esillä, toisin kuin vaikka Budweiserissa, jossa runkoa ja makua laimennetaan adjunktien käytöllä.
Prykmestar Pale Alea en suosittelisi English Pale Ale -kategoriasta, melko kammottavan makuinen olut. Trooper sen sijaan on oiva esimerkki, siinähän on Cascadea, eli ei-brittihumalaa seassa. Muutoinhan se olisi tyylipuhdas ESB. Minusta tämä on tyypillistä EPAlle, kun niitähän alun perin ruvettiin panemaan jenkeissä.