Porilainen Beer Hunter’s ja skotlantilainen Islay Mist aloittivat viime vuonna yhteistyön ja silloin tuloksena oli parit Islay Mist -tynnyreissä kypsyneet oluet (Mufloni Islay Stout 5,5 % ja Mufloni Islay Imperial Stout). Yhteistyö on saanut jatkoa ja pääsin Porissa tutustumaan yhteistyön uusimpiin hedelmiin. Uutuudet ovat Mufloni Islay Imperial Stout Batch 2 ja Islay Mist Mufloni Stout Cask Finish. Mennäänpäs sitten reissun tapahtumiin.
Hyppäsimme Helsingistä bussin kyytiin ja siitä nokka kohti Poria. Perillä Porissa kävimme Beer Hunter’sin panimoon tutustumassa ja pääsimme maistamaan yhdestä tynnyristä tätä Islay Imperial Stoutia.
Panimovierailun jälkeen Panimoravintola Beer Hunter’silla oli luvassa olut- ja viskitasting, missä kolme Beer Hunter’sin olutta ja viisi Islay Mistin viskiä. Oluista hanassa ollut viime vuoden Islay Imperial Stout oli hienosti kypsynyt ja huomattavasti pyöreämpi ja tasapainoisempi, mitä vuosi sitten maistamani tölkki. Sitten ensimmäiset tyypit tämän vuoden versiosta, mikä oli viettänyt tynnyreissä aikaa kolme kuukautta. Tämä uudempi versio oli jo tuoreeltaan huomattavasti ns. valmiimpi, kuin viimevuotinen, mikä hengaili tynnyrissä kuusi kuukautta. Tästä oluesta tulossa lähipäivien aikana tarkempi arvio.
Viskeistä en paljoa tiedä, mutta kyllähän ne maistuivat hyvältä. Oluiden kanssa rinnakkain maistaessa pääsi hienosti jyvälle siitä, että minkälainen tämä uutuusviski tulee olemaan. Elikkäs savuisuus yhdistettynä tummaan suklaaseen, paahteisuuteen ja kahvisuuteen.
Tastingin jälkeen olikin sitten aika siirtyä paikkaan nimeltä Ahlströmin Ruukki. Siellä meillä oli luvassa ruokailua, seurustelua, savusaunaa ja uimista kylmässä Noormarkunjoessa. Ruoka oli taivaallisen makuista ja siinä oli käytetty paljon Beer Hunter’sin oluita. Ruokana oli mm. Ruukin Caesar-salaattia kylmäsavupeuralla ja Hazy IPA-dressingillä. Salaatin lisäksi riimihirveä Islay Mistillä kypsennettynä, Mufloni-majoneesiä ja pikkelöityjä metsäsieniä. Kukkakaali-wingsit Hazy IPA-taikinoinnilla ja korianterilla. Mufloni CCCCC IPA-marinoituja hirven ribsejä ja hirvenniskaa, valkosipulichili-kastiketta ja suolapaahdettuja perunoita. Jälkiruokana Mufloni Stout-suklaaleivos ja vadelmia. Tuosta ei kyllä ruoka voi paljon paremmaksi enää tulla.
Ruokailun jälkeen kohti savusaunaa ja sitä ennen maistoimme Islay Mist Mufloni Stout Cask Finish -viskiä. Tuossa viskissä oli hienosti saatu tuotua esille savuinen viski ja oluen tuoma kahvisuus ja paahteisuus. Aikaisemmin jutussa mainitsin kaksi viime vuonna julkaistua olutta, mitkä majailivat Islay saaren viskitynnyreissä ja bourbon-viskitynnyreissä. Kun oluet saatiin tynnyreistä pihalle, niin tynnyrit menivät takaisin Skotlantiin ja ne täytettiin Islay Mist viskillä. Viski oli noissa tynnyreissä yhteensä yhdeksän kuukautta. Savusauna oli juuri sopiva paikka savuisen viskin jälkeen ja välillä, kun heittäytyi kylmään veteen, niin kylläpäs vaan virkisti. Kokonaisuutena hieno päivä ja oli kyllä mukavaa pitkästä aikaa nähdä Beer Hunter’sin Mikaa ja Eemeliä. Tekevät hienoa työtä yhdessä Suomen hienoimmista panimoista. Kiitoksia kaikille reissussa mukana olleille ja kaikille, ketkä mahdollistivat tämän reissun.