Tällä kertaa suomalaisista pienpanimoista tuodaan tutuksi espoolainen Masis Brewery.
Yhdessä voimme tukea pienpanimoita
Jakakaa omissa sosiaalisen median kanavissa eteenpäin tätä juttua ja muitakin suomalaiset pienpanimot tutuksi kirjoituksiani. Ostakaa näiden pienpanimoiden tuotteita ja opastakaa kaverinne myös tutustumaan heidän tuotteisiinsa. Yhdessä me voimme vaikuttaa siihen, että nämä hienot panimot voivat jatkossakin tarjota meille hienoja makuelämyksiä.
Tässä linkki muihin suomalaiset pienpanimot tutuksi -tarinoihin
Kysymyksiin vastanneen nimi ja rooli panimolla?
Laura Kanninen, #panohenkilö
Panimon virallinen nimi?
Masis Brewery
Perustamisvuosi?
Oma panimo perustettiin 2021, mutta toimintaa on ollut sitä ennen vuodesta 2016 kotipanimona ja vuodesta 2018 kiertolaispanimona.
Sijainti?
Keran panimokylä, Keran Hallit, Espoo
Panimon nettisivu?
https://masisbrewery.com
Sosiaalisen median kanavat?
Instagram
Facebook
Untappd
LinkedIn
Onko panimolla olutkauppaa?
Panimokauppamme Masis Corner sijaitsee Keran Hallien sisäpihalla, ovi J407. Osoite on Karamalmintie 2, 02630 Espoo (entinen Karantie 2).
Panimokauppa on auki perjantaisin klo 14–18 ja lauantaisin klo 12–16. Muinakin aikoina voi toki soitella ovikelloa, olemme säännöllisen epäsäännöllisesti paikalla.
Samalla kun vierailee Masiksella, kannattaa käydä myös muissa Keran panimokylän kaupoissa (Tired Uncle Brewing Co. ja 8-Bit Brewing) ja ihailla sisäpihan suurta muraalikeskittymää.
Kerro lyhyesti panimostasi?
Masis Brewery on espoolainen panimo, joka ei tingi periaatteistaan oluiden panemisessa, vaan haluaa keskittyä tarjoamaan monipuolisen valikoiman laadukasta ja maukasta olutta.
Mistä panimon nimi tulee?
Koiraystävällisen panimon nimessä yhdistyvät aikanaan panimomestarin roolissa vaikuttanut Masi-koira ja panimon perustamisen aikana vallinnut synkän talven mieliala.
Kuinka panimo sai alkunsa?
Masiksen tarina alkoi vuonna 2016, kun IT-alalla työskentelevät Janne ja Timo istuivat Espoossa erään työpäivän jälkeen oluella. He miettivät tuopin äärellä, että joskus voisi tehdä muutakin kuin istua läppärin edessä päivät pitkät. Puhe eksyi oluen maailmaan ja siitä se idea sitten lähti. Kotipanimosta kasvettiin ensin kiertolaispanimoksi, ja nälän kasvaessa perustettiin kesällä 2021 valmistunut oma panimo.
Mikä sai teidät ylipäätänsä perustamaan olutpanimon?
Konkreettinen tekeminen on yksi tärkeimmistä syistä tämän panimon perustamisessa. Tietotyössä työskentelyssä konkreettisuus jää bitteinä läppärin sisälle, ja harvoin pystyy käsin koskettelemaan aikaansaannoksiaan, saati maistamaan tai haistelemaan niitä. Olut on jotain aivan muuta kuin bittejä!
Kuinka monta työntekijää panimolla on?
Masiksella ei ole vielä yhtään täysipäiväistä palkkaa nostavaa henkilöä, vaan hoidamme panimon pyörittämistä palkattomana sivutoimena. Joku voisi tätä harrastukseksikin sanoa!
Hienoja asioita panimon pyörittämisessä?
Masiksen panohenkilöt joutuivat vastamaan tähän kysymykseen somevastaavan eli allekirjoittaneen painostamana hetki sitten. Vastauksissa mainittiin useimmiten kohtaamiset asiakkaiden ja muiden panimoalan edustajien kanssa. Toki myös oluenteko, siihen liittyvä reseptiikka ja valmiit tuotteet ovat asioita, joita panimon arjessa arvostetaan. Eikä tietenkään väheksytä sitä, että kiiltävää rosteria on aina kiva ihailla panimolla!
Huonoja asioita panimon pyörittämisessä?
Ikävä tasapainoilu kallistuvien raaka-aineiden ja valmiin tuotteen hintatason kanssa on tuntunut värittävän alkuvuotta.
Välillä panimon pyörittämisessä kohtaa tietysti epäonnistumisia. Jokaisesta epäonnistumisesta tietysti myös oppii, mutta välillä virheisiin ei olisi aikaa eikä myöskään kirjaimellisesti varaa.
Toimintaa helpottaisi myös vähempi byrokratia ja joustavampi lainsäädäntö.
Minkälainen on perinteinen päivä panimolla?
Tällä hetkellä Masikselle ei ole vielä ehtinyt muodostua perinteisiä päiviä, mutta epäsäännöllisen säännöllinen toiminta pitää sisällään oluen teon lisäksi reseptien suunnittelua, raaka-aineiden tilausta, jatkuvaa siivousta, paljon mittausten tekemistä, myyntiä, laskutusta, panimokaupan pitoa, verkkosivujen ja sosiaalisen median ylläpitoa sekä tietysti keskeneräisten ja valmiiden oluiden aistinvaraista havainnointia.
Olutvalikoima tällä hetkellä?
Pyrimme pitämään valikoimamme mahdollisimman monipuolisena. Tällä hetkellä tuotteista löytyy muun muassa IPAa, hapanoluita, saisonia ja stoutia.
Mitä olutvalikoimanne kertoo panimostanne?
Haluamme tarjota jokaiseen hetkeen sopivan oluen, oli sitten synkkä ja myrskyinen talvi-ilta tai aurinkoinen kesäpäivä. Meille on tärkeää tehdä oluita, joista myös itse nautimme ja joiden takana voimme myös itse seisoa.
Mitä oluita on tulossa lähiaikoina?
Tulossa on sekä uutuuksia että vanhoja tuttuja. Uutuuksissa painotetaan myös pohjahiivaoluita eli tiedossa on esimerkiksi lageria. Uutuuksia tulee tietysti myös IPA- ja sour-linjalta.
Panimonne myydyin tuote?
Yksi hittituotteitamme on ehdottomasti jenkkivehnä Wheat My Day, joka on kevyt ja raikas vehnämallaspohjainen ja jenkkihumaloitu janojuoma.
Mitä on odotettavissa tulevaisuudessa panimon osalta?
Kun oma panimo on ollut pystyssä vasta alle vuoden, on tässä vaiheessa tärkeintä tehdä laadukasta olutta, kasvattaa oman brändin tunnettavuutta, optimoida prosesseja ja tietenkin oppia omista virheistään. Oppimiskäyrä on loputon, joten mielenkiinnolla ja pelolla odotamme päivittäisen tekemisen tuomia haasteita.
Pidemmällä tähtäimellä tarkoitus on tietenkin hieman tylsästi kuvattuna kasvattaa panimon tuotantoa ja pitää yrityksen talous kunnossa. Panimolle halutaan tietysti myös vakituisia työntekijöitä, jotta pääomistajatkin pääsevät joskus pitkiä lomia viettämään. Haaveissa siintää tietysti myös jonain päivänä oman panimon yhteydessä olevan taproomin pyörittäminen!
Minkä verran olutta valmistui vuonna 2021 ja minkä verran suunnitteilla vuodelle 2022?
Vuonna 2021 astioimme noin 17 500 litraa valmista tuotetta. Vuoden 2022 tuotantomäärä tulee olemaan näillä näkymin vähintään tuplat ja mielellään enemmänkin.
Millä erotutte muista suomalaisista pienpanimoista?
Suomalaisten pienpanimoiden upean suuresta joukosta pyrimme erottumaan mustanpuhuvan brändimme lisäksi muun muassa olemalla osa Keran panimokylää, joka toimii kolmen erilaisen panimon keskittymänä Espoossa hyvien kulkuyhteyksien varrella.
Kuinka Suomessa pitäisi alkoholilainpykälät olla, että olisi hyvä?
Kaikkien vähittäismyyjien pitäisi saada myydä alkoholia vapaammin. Konkreettisina esimerkkeinä panimot saisivat koostaan riippumatta myydä minkä tahansa vahvuisia tuotteita, tai että ruokakaupoista voisi ostaa ruokaviinit ostosten yhteydessä.
Kotimaisia toimijoita kohtaan on epäreilua, että ulkomailta voidaan tilata alkoholituotteita kotiovelle asti, mutta kotimaasta ei. Tämä johtaa siihen, että suomalaista olutta viedään esimerkiksi Viroon, ja sieltä tuodaan takaisin Suomeen verkkokauppaostojen kautta kuluttajien ovelle.
Näiden parin konkreettisen esimerkin lisäksi koko alkoholilaki pitäisi haastaa, ja sen myötä rakentaa se uusiksi nykyaikaisen alkoholikulttuurin mukaiseksi.
Kuinka korona on vaikuttanut toimintaanne?
Aloitimme oman panimon rakentamisen korona-aikana, mutta hieman optimisesti uskoimme koronan olevan ohi, kun panimo valmistuu. Ravintoloille asetetut rajoitukset näkyivät suoraan toiminnassamme vähentyneenä myyntinä ja siten myös vaikuttivat merkittävästi ensimmäisen vuoden tulokseemme.
Viestinne oluenystäville?
Kiitos kaikille oluenystäville, jotka tuette meidän ja muiden suomalaisten pienpanimoiden toimintaa ostamalla suomalaisia pienpanimotuotteita!
Keksi itsellenne kysymys ja vastaa siihen?
Mikä ihme on #panohenkilö?
Vaikka panovitsit ovatkin hieman kuluneita, niin panimon ihmisiä piti kuvata jollakin sanalla. Koska olemme kaikki hieman sekatyöläisiä panimolla ja emme halua painottaa ihmisten sukupuolia, meistä tuli sitten panohenkilöitä!
Kiitoksia kun luit Masis Breweryn suomalaiset pienpanimot tutuksi -jutun. Lisää tarinoita pienpanimoista tämän linkin takaa.
Kuvat: Saatu panimolta