Uutta olutarvioihini: Jaskan Olutympyrä

Maailma (tai siis Internet) on pullollaan erilaisia kaavioita, ympyröitä ja kaikenlaisia koukeroita joissa kuvataan oluiden tuoksuja ja makuja. Alla kuva, jossa näkyy miten sekavia nämä ovat. Normaalille ihmiselle siinä on aivan liian paljon liikkuvia osia sen ollakseen hyödyllinen. Täytyy olla kovanluokan olutharrastaja ennen kuin edes vähän ymmärtää näistä kuvioista.

Erilaisia olutpyöriä ja ympyröitä

Tämän vuoksi kehittelin aivan oman olutympyrän. Ideana oli tehdä mahdollisimman yksinkertainen ja helposti luettava ympyrä, josta jo nopeasti katsottuna selviää minkälainen olut on kyseessä. Jaoin ympyräni ainoastaan neljään osaan, että tämä pysyy hyvin simppelinä pakettina. Asteikko kaikissa on 1-5.

Jaskan Olutympyrän pointti: 
Mitä oluisiin tulee, niin jokaisella on omat mieltymyksensä. Toiset tykkäävät tuhdeista ja maltaisista, kun taas toiselle joku kevyt ja reilusti humaloitu toimii kaikkein parhaiten. Miksi tällaisia asioita tarvitsisi sen enempää lähteä teksteistä etsimään, kun yhdellä kuvalla voi kertoa, että mistä oluessa on kyse. Jaskan Olutympyrä tarjoaa helpon mahdollisuuden löytää juuri itselleen sopivan oluen.

Kategoriat:
Maltaisuus: Tämä kertoo, että kuinka vahvasti maltaisuus on oluen maussa läsnä. Mitä lähempänä olemme ulkoreunaa eli viittä pistettä, niin sitä maltaisempi olut on kyseessä.

Humalointi: Tässä on sama idea kuin maltaisuudessa, eli kerrotaan kuinka vahvasti humalointi on maussa läsnä. Mitä lähempänä olemme ulkoreunaa eli viittä pistettä, niin sitä voimakkaammin humalointi on esillä.

Kun humalointi ja maltaisuus ovat samoilla arvoilla, niin silloin yleensä olut on tasapainoinen.

Tuhti ja kevyt: Nämä kaksi ovat toistensa vastakohdat ja kertovat juuri sen mitä otsikko antaa olettaa. Onko kyseessä kevyen oloinen olut vai vahva & tuhti. Tässä vaikuttavat prosentit ja suutuntuma.

Esimerkki:
Esimerkkioluena minulla tässä on  Malmgårdin Panimon Huvila X-Porter. X-Porter on 7 prosenttinen ja 50 EBUinen Portteri. Suuntuntumaltaan ei sieltä paksuimmasta ja tuhdeimmasta päästä. Maltaisuus on reilua ja humalointikin on melko hyvin esillä. Näin ollen alla olevasta kuvasta näette minkälaiselta X-Porter näyttää Jaskan Olutympyrässä.

Jaskan Olutympyrä tulee jatkossa olemaan mukana jokaisessa blogini olutarviossa ja ympyrän pisteet ovat ainoastaan yhden ihmisen antamat arvot eli erimieltä saa olla ja välillä ehkä pitääkin olla. Kun kyseessä on näin ns. suppea ympyrä, niin luonnollisesti se ei kaikkea kerro oluesta, mutta antaa suuntaviivat.

Tämä on ensimmäinen ns. tuotantoversio Jaskan Olutympyrästä ja siihen mahdollisesti tulee vielä muutoksia. Vinkkejäkin otetaan vastaan. Kuitenkin pyrin pitämään sen mahdollisimman simppelinä. Haluan, että se tarjoaa muutamassa sekunnissa lukijalle kuvan oluesta, eikä sitä tarvitse tuntikausia tuijottaa. Tämä blogipostaus on ensimmäinen paikka, jossa kyseinen kuva esiintyy eli kaikkialla muualla on ainoastaan halpoja kopioita.

Jaskan Olutympyrä on tehty allekirjoittaneen idean pohjalta ja sen idean graafiseen osuuden on toteuttanut Miikka Laine. Suuret kiitokset Miikalle tästä!!!

18 thoughts on “Uutta olutarvioihini: Jaskan Olutympyrä

  1. tuo ympyrä sopii kyllä sinulle paremmin kuin nuo kattavammat. Eipä tuollaisella muutaman vuoden kokemuksella kannata enempää alkaa pätemään.

    1. Eipä tässä ole ollutkaan missään vaiheessa tarkoituskaan päteä. Mainintana vaan, että nuo kattavammat olutpyörät on kyllä itselläni hallussa.

    2. Juu tottakai on olethan harrastanut jo 2010 luvulta lähtien. Huh kuinka saatoinkaan epäillä.

    3. Joo o. Reilu 12 vuotta juonut olutta ja siitä hieman yli puolet paneutunut tarkemmin oluiden maailmaan. En varmastikaan tiedä saman verran kuin monet jotka on vuosikymmeniä oluiden kanssa pyörineet. En kuitenkaan rupea missään anonyyminä toisten pätevyyttä väheksymään sen mukaan kuinka monta vuotta on harrastanut.

  2. Hyvä idea kyllä! Tuntuu hieman hassulta että ulottuvuuksina on kevyt ja tuhti, kun ne on toistensa vastakohdat, ja voisi ilmaista samalla asteikolla. Muita mahdollisia asteikoita voisi olla paahteisuus, hiivaisuus ja happamuus.

    1. Tuo on hyvä pointti ja varmasti tuohon tulee vielä muutoksia. Sitä vaan kun omassa päässä pyörittää, niin ns. ympyrät on aika pienet. Nyt kun juttu on näkyvillä niin tulee muualta hyviä ideoita. Eli kiitos vinkistä 🙂

  3. Nuo tuhti ja kevyt on tosiaan vastakohtia… Mahdollisuuksia on varmaan rajattomasti, mutta yksi olisi myös makeus. Siihen voi tökätä tai olla tykkäämään. Tosin en tiedä toimisiko se tuossa.

  4. "Kun humalointi ja maltaisuus ovat samoilla arvoilla, niin silloin yleensä olut on tasapainoinen."

    Hyvin eri mieltä. Esim. Session IPA on hyvin tehtynä erittäin tasapainoien, vaikka humalointi on 5 ja maltaisuus on 1. Enkä Sahtiakaan pidä epätasapainoisena, vaikka luvut ovat päinvastoin.

    -Kiiski

  5. Samaa mieltä Andyn ja muiden kanssa, että tuhti riittää yhteen lohkoon, ei kaipaa keveyttä vastapäätä. Jos neljällä lohkolla mennään, makeus voisi todellakin olla yksi melko olennainen (makea 5 ja kuiva 1, tai rutikuiva 0). Kyllä asioita kannattaa välillä koettaa yksinkertaistaa, ne kun tuppaavat monimutkaistumaan ihan itsestään…

    1. Tämä olisi myös omasta mielestäni fiksumpi ratkaisu. Täyteläisyys yhdelle lohkolle, makeus toiselle.

    2. Ja vastaavanlainen kaavio (makeus, täyteläisyys, humalointi, maltaisuus) on ollut siis iät ja ajat Alkon koulutusten pohjana. Eli et nyt Jaska ole tämän nelikentän kanssa ihan ensimmäisenä liikkeellä. 😀

    3. Jaska kato luulee keksineensä pyörän ja vielä koittaa "omia" idean. Todellisuudessa tuossa ei ole mitään uutta ja nimeäminenkin "JASKAN" olutpyöräksi on melko typerää…

    4. Hyvä Herra tai Rouva Anonyymi!
      En luule keksineeni pyörää, vaan tarkoituksena oli yksinkertaistaa jo olemassa olevia olutympyröitä. Itse en ainakaan ole nähnyt samanlaista, kuin tämä ympyrä. Sen myönnän, että ympyrän muoto on kyllä törkeästi varastettu. Tätä muotoa löytyy esim auton ratista, renkaasta ja moni lautanenkin on tämän muotoinen. Jos jossain on myös sisällöltään tismalleen samanlainen, niin mielelläni sen tiedon otan vastaan. Se että kumpi on typerämpää. Yrittää tarjota oluenystäville sellaisia työvälineitä, joilla pääsee paremmin kiinni oluidenmaailmaan vai huudella anonyyminä toisen ideaa typeräksi, niin se on kaikkien itsensä päätettävissä. Tietenkin kaikki saavat kertoa mielipiteensä vapaasti, mutta jos niitä ei voi omalla nimellään kertoa, niin mielipiteen arvo = 0.

    5. Hei Otto,
      Joo en varmasti olekaan ensimmäinen, joka käyttää nelikenttäisen kanssa liikenteessä. Tässä onkin tarkoitus tehdä oman näköinen tapa ilmaista näitä oluiden piirteitä. Tarkoitus ei olekaan varastaa kenenkään ideoita, vaan tarjota oluiden ystäville mahdollisimman hyvät työkalut löytää hyvä olut lasiinsa.

  6. Mihin tää makuympyrä nyt noista uusimmista arvioista on taas jäänyt? 😐

    1. Tällä hetkellä se on otettu takaisin suunnittelupöydälle ja tulee käyttöön kunhan olen sitä hieman muokannut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *