Jaskan Hunajasima 1 Natural

Jaskan Hunajasima 1 Natural

Tässä on juttua ensimmäisestä hunajasima kokeilustani. Alla tulen kertomaan, että millä välineillä, millä raaka-aineilla ja kuinka hunajasimaa valmistin. Jatkossakin tulen julkaisemaan kaikki reseptit blogissani. Siman valmistuksessa minulla on tiiviisti mukana ollut Hopping Brewstersin Kimmo Kyllönen, jolta olen viestitellyt koko ajan vinkkejä. 

Välineet:
•    12 l. Speidel käymistankki
•    Vesilukko muoviseen käymisastiaan
•    Hana 10mm muoviseen käymisastiaan
•    10 l. kattila
•    Kauha
•    Ominaispainomittari
•    Testiputki ominaispainomittarille
•    Digitaalinen lämpömittari
•    Star San HB
•    Suojakäsineet

Ainekset:
•    2,5kg Puutarhatila Punamarjan hunaja
•    10 litraa vettä
•    WLP720 Sweet Mead/Wine Yeast



Yllämainitut välineet BrewCat Oy:lta, paitsi 10 litran kattila on Tokmannilta.
Hunaja on Heikki Härkösen Puutarhatila Punamarjalta.

Valmistusohje (Homman aloituksesta -> käymisastiaan):
Tässä ohjeessa käydään vaiheittain läpi kuinka päästään alkupisteestä siihen, että saadaan hunajasima käymisastiaan.

1.    Pese kaikki välineet ja käsittele Star Sanilla. Star Sania käyttäessä muista käyttää suojakäsineitä.
2.    Kaada kattilaan viisi litraa vettä ja 2,5 kg hunajaa. Anna olla 68 – 70 asteessa 10 minuuttia.
3.    Kaada keitetty vesi/hunaja –seos käymistankkiin.
4.    Lisää sekaan loput vedet ja sekoita
5.    Mittaa ominaispaino (Mulla oli 1.060)
6.    Lisää hiiva ohjeen mukaan. Tässä tilanteessa: Kun vierre on 21 – 27 asteista.
7.    Aseta päälle vesilukko, jossa vettä merkattuun viivaan asti.
8.    Siirrä astia paikkaan, jossa lämpötila 21 – 22 astetta.

Vinkki:
Aina kun mittaat lämpötilaa käymisastiasta, niin muista käsitellä mittari Star Sanilla.
Itselläni on käymisastian vieressä lämpömittari, josta pystyn seuraamaan lämpötilaa.

Tältä näyttää 2,5 kg hunajaa
ja tältä näyttää Jaskan hunajasima”panimo” 🙂

Valmistusohje (Siirto toiseen käymisastiaan) 
Tässä ohjeessa kerron, kuinka tapahtui siman siirto käymisastiasta toiseen. Tällä siirrolla oli tarkoitus, että saadaan pohjasakka jäämään ensimmäiseen astiaan ja sitten siirrettyä toinen käymisastia viileään (+5 astetta), että hiiva kuolisi.

  1. Pese kaikki toisen käymisastian osat ja käsittele Star Sanilla. Muista käyttää suojakäsineitä.
  2. Mittaa ominaispaino. (Mulla oli 1.006)
  3. Testaa maku.
  4. Siirrä tyhjä käymisastia täyden päälle niin, että saat hanan kautta laskettua siman astiasta toiseen. Muista seurata, että laitat hanan kiinni ennenkuin pohjasakkaa pääsee toiseen astiaan. Huom. Tämän voi hoitaa myös lappoamalla.
  5. Siirrä toinen käymisastia viileään.
Ominaispainon mittaus
Maun testaus. Vasemmalla oma sima

Siirto käynnissä

Fiiliksiä ja huomioita ekasta Siman valmistuksesta:
30.7.2015 – Panopäivä
Tämä oli ensimmäinen kerta, kun valmistin itse hunajasimaa, joten kaikki mitä tapahtui olivat itselleni aivan uutta. Etenin hommassani yllä olevan valmistusohjeeni mukaan. Kun olin lisännyt 70 asteiseen hunajavesiliuokseen loppuvesimäärän eli viisi litraa, niin vierteen lämpötila oli 40 astetta. Siitä sitten alkoi odottelu, joka kesti seitsemän tuntia, kunnes vierre oli n. 27 asteista. Ennen sitä kuitenkin mittasin ominaispainon, joka oli 1.060. Vierteen ollessa 27 asteista lisäsin siihen sekaan hiivan. Vesilukko päälle ja sinne vettä.

Aluksi minulla meinasi tulla ongelmia kotini sisällä olevan lämpötilan kanssa, kun en meinannut millään päästä tuohon tarvittavaan 21 -21 asteen lämpötilaan, mutta lopulta se onnistui ja käymisastialle löytyi sopiva paikka. Sitten alkoi se piinaava odottelu, että milloin rupeaa vesilukosta kuulumaan sulosointuja. Odottelua kesti kuusi päivää ja epätoivo meinasi iskeä. Käyttämästäni hiivasta oli päiväys mennyt jonkin aikaa sitten, joten se hidasti tätä käymisen alkamista. Kuitenkin se lähti hitaan varmasti porisemaan.

30.10.2015
Nyt sima on käynyt 21 -22 asteen lämpötilassa kolme kuukautta ja suunnittelin ensi viikolla siirtäväni sen viileään

5.10.2015 – Siirto toiseen käymisastiaan
Kolmen kuukauden käymisen jälkeen oli aika siirtää hunajasima toiseen käymisastiaan, että saadaan jätettyä pohjasakka pois ja siirrettyä juoma viileään. Viileään siksi, että saadaan hiiva kuolemaan ja jossain vaiheessa juoma pullotettua. Ensimmäisenä oli aika mitata ominaispaino. Laitoin 100ml simaa testiputkiloon ja ominaispainomittarin sinne. Kops ja mittari heilahti suoraan putkilon pohjaan. Tulosta ei siitä saanut irti. Tämän jälkeen käsittelin mittarin Star Sanilla ja laitoin sen käymisastiaan. Sieltä sain tuloksen 1.006 ja eikun laskemaan alkoholiprosenttia. Laskemiseen käytin tämän linkin takana olevaa laskuria. Tulokseksi tuli 7,1 %, josta olin oikein tyytyväinen.

Sitten oli aika maistaa miltä se maistuu. Sima oli käynyt melko kuivaksi ja mausta pystyi tässä vaiheessa poimimaan lievää sitruksisuutta ja pihlajanmarjamaista happamuutta. Loppua kohti sieltä tuli esiin myös pientä makeutta. Ennen pullotusta pitää vielä hieman jälkimakeuttaa, että ei ole liian kuiva. Ensimmäiseksi hunajasima kokeilukseni olin erittäin tyytyväinen makuun.

Sitten siirsin hunajasiman toiseen käymisastiaan astiassa olevan hanan avulla. Lopussa piti seurata, ettei pohjalla oleva sakka pääse siirtymään mukana. Tämän jälkeen laitoin korkin takaisin paikalleen ja käymisastia jääkaappiin. Tarkoituksena on siirtää lähipäivien aikana kellariin, koska jääkaapissa se vielä hirveän tilan, eikä vaimokaan hirveästi varmaan tykkään, kun puoli kaappia jouduin purkamaan. Nyt sitten odotellaan jonkin aikaa ja katsotaan milloin sitä päästään pullottamaan.


Tulen lisäämään tähän juttuun kaikki tätä hunajasimaa koskevat vaiheet, joten siman oltua valmis tulee tämä juttukin olemaan valmis. 

3 thoughts on “Jaskan Hunajasima 1 Natural

    1. Juoma on pullotettu ja juttua tulossa kunhan henkilö, jolta hunaja saatu on maistanut siman. Samalla päivitän tätäkin juttua

  1. tuliko painokelpoista palautetta ? Tuliko tästä valkoviinin tapaista juomaa ?
    Itse tehnyt hunajasimaa muutamia kertoja ja laatu vaihdellut villihiivan takia, mietin kokeilisiko jotain olut tai viinihiiv
    aa, tavoitteena enemmän olut/siideri -tapainen mieto vaahtoava sima

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *