Alkon käsityöläisoluet 2015 esimakua – Panimo Hiisi Aarni Ruis IPA

Sitten on tullut aika kertoa hieman Panimo Hiisin Aarni Ruis IPAsta. Laittelin viestiä Hiisin Tatulle ja tässä alla on hänen mietteitään Hiisin oluesta Alkon käsityöläisolut -kampanjaan.


Panimon kuvaus oluesta:
Aarni
on tosiaan tyyliltään ruis-ipa, ja siinä onkin käytetty reilusti
mallastettua ruista (25%). Ruis ei ole laihialaistyylistä karamellista
kotikaljamallasta, eli ei olla lähdetty hakemaan sellaista
saaristolaisleipä / mämmiakselin makuja tähän ollenkaan, vaan ollaan
siis käytetty ns. vaaleaa ruismallasta. 6,9% ja 72 IBU ovat speksit, eli
sinällään ollaan (ainakin mun makuun) ”normaalin” ipan rajoissa.

Ruismallas
toimii oluenvalmistuksessa hyvin samaan tyyliin kuin vehnä, eli antaa
oluen runkoon tiettyä lisätukevuutta – toisaalta vehnään verrattuna
rukiin maku maltaanakin on aika voimakas ja antaa olueen tiettyä
karkeutta, ehkä jopa aggressiivisuutta, pippurisuutta, joka koettiin
tähän konseptiin toimivan oikein hyvin. 
Humalointi
on haluttu rakentaa mahdollisimman hyvin tukemaan mallasrunkoa, ja
lajikkeiksi valikoituivatkin vähän raffimmat ja mäntyisemmät
humalalajikkeet, eli Chinook ja Simcoe. Yleisesti ottaen haluttiin oluen
teemaan tuoda siis meille suomalaisille tuttuja juttuja, eli ruista ja
mäntyistä / havuista metsää – tämä näkyy oluen nimessäkin. Aarni viittaa
paitsi pullon etiketissäkin komeilevaan aarnikotkaan, myös aarnimetsiin
ja sellaiseen sopivan jylhään ja jyhkeään muinaissuomalaiseen
meininkiin. 
Speksit:
Tyyli: India Pale Ale
Voltit: 6,9 %
Humalat: Chinook ja Simcoe
IBU: 72

Kuva: Panimo Hiisi

2 thoughts on “Alkon käsityöläisoluet 2015 esimakua – Panimo Hiisi Aarni Ruis IPA

  1. Tässä yhteydessä tarkoitin vaalealla ruismaltaalla matalahkossa lämpötilassa kuivattua, karamellisoimatonta ja paahtamatonta, periaatteessa perusmaltaan tavoin käytettävää, vaaleaa (EBC 4-10) ruismallasta. Erotukseksi siis monelle ensimmäisenä mieleen tulevasta, karamellisesta ja tummasta mallasleipämäisestä usein kotikaljoissa tai sahdissa käytettävästä maltaasta.

    Kulkee vähän valmistajasta riippuen useimmiten joko nimellä "pale rye malt" tai ihan vain "rye malt".

    -Tatu H, Hiisiltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *