Jaskan olut ABC – D

Tässä osiossa käsitellään d-kirjaimella alkavia oluttyylejä. Kerron jokaisesta tyylilajista hieman infoa. Tämän lisäksi oluen ulkonäkö ja maku havaintoja, jotka käyvät suurimpaan osaan tämän tyylisiä oluita. Olutsuositukset, lasisuositukset ja ruokasuositukset ovat myös osa tätä kokonaisuutta.

Doppelbock
Info: Doppelbock on vahvempi versio perinteisestä Bockista. Vaikka nimi antaa olettaa, niin Doppelbockissa ei ole tuplasti enemmän alkoholia tavalliseen Bockiin nähden, vaan oluessa käytetyn maltaan määrä on suurempi. Ensimmäinen Doppelbock oli Paulanerin valmistama. Alkuperäisen Doppelbockin panneet munkit nimesivät oluensa nimellä  “Salvator“ ja tämä Paulaner Salvator on edelleenkin valmistuksessa oleva olut, jonka pohjalta monet muut panimot ovat nimenneet omia Doppelbockejaan. Tällä hetkellä saksalaisessa patenttitoimistossa on rekisteröitynä  yli 200 –ator –päätteistä Doppelbockia.
Ulkonäkö: Väri vaihtelee kuparin ruskeasta aina tumman ruskeaan.
Maku: Makean maltainen, pientä paahteisuutta ja voi tulla hieman alkoholia esille. Tummemmissa Doppelbockeissa esiintyy myös suklaisuutta ja hedelmäisyyttä. Vaaleammat ovat hieman loppua kohti kuivempia.
Olutsuositus: Ayinger Celebrator, Weltenburger Kloster Asam Bock ja Stadin Ultimator Vaalea Doppelbock
Lasisuositus: Tulppaanilasi (Spiegelau Tulip)
Ruokasuositus: Kinkku tai vahvat juustot

Dortmunder/Helles

Info: Dortmunder ja Helles ovat saksalaisia vaaleita pohjahiivaoluita. Humalointi on esim. Pilsiin verrattuna miedompi ja näille on hyvin ominaista viljainen ja keksimäinen maltaisuus. Näiden oluiden runsas maltaisuus tasapainottaa humalointia ja niin ne erottuvat hyvin Pilseistä. Tämä oluttyyli meinasi hävitä kokonaan Toisen maailmansodan aikaan, joka koetteli pahasti Dortmundia.
Ulkonäkö: Vaalea ja kirkas kullankeltainen
Maku: Leipäisän viljainen, keksisen maltainen ja hieman makea. Puhdas ja rapsakka.
Olutsuositus: Ayinger Jahrhundert Bier ja Helles Schlenkerla Lagerbier
Lasisuositus: Spiegelau Tall Pilsner
Ruokasuositus: Porsas, hampurilaiset, tuliset aasialaiset ruoat ja pehmeät miedot juustot

Double IPA

Info: Double IPA eli Tupla IPA eli DIPA on melko uusi oluttyyli, joka sai alkunsa Yhdysvaltain länsirannikolla 1990 –luvun alkupuolella. Tyylilaji syntyi, sen seudun pienpanimot rupesivat tekemään yhä voimakkaammin humaloituja Ipoja. Humaloinniltaan Double IPA on tavalliseen IPAan nähden voimakkaampi, mutta myös mallasrunko on paljon vahvempi. Näin ollen voimakas humalointi ei välttämättä tulee, niin vahvasti esille kuin IPAssa, vaan Double IPAt ovat monesti hyvin tasapainoisia oluita. Alkoholiprosentti näissä lähtee n. 7,5% ylöspäin. EBUt ovat 100 kummallakin puolella.
Ulkonäkö: Vaihtelee hyvin paljon kultaisen amberista aina hyvin punertavaan ruskeaan.
Maku: Voimakkaasti humaloitu, makean karamellimaltainen, hedelmäinen, sitruksinen ja havumetsäinen. Alkoholi tulee esille yleensä lämmittävänä tunteena.
Olutsuositus: Nøgne Ø #100, Great Divide Hercules Double IPA, Boulevard Brewing Smokestack Series – Double Wide IPA,  Sierra Nevada Hoptimum, BrewDog Hardcore IPA, Vakka-Suomen Prykmestar Double IPA ja Hiisi Humulus Lupus DIPA
Lasisuositus: Spiegelau IPA
Ruokasuositus: Pihvit, grillattu liha, BBQ ja kovat juustot

Dry Stout

Info: Kun puhutaan Dry Stouteista, niin aina ensimmäisenä tulee mieleen kaikkien tuntema Guinness. Kyseessä on irlantilainen oluttyyli, joka on alkoholipitoisuudeltaan melko mieto 4 – 5 %. Mainitsemani Guinness olikin ensimmäinen, joka valmisti tätä Stout-Porteriksi kutsumaansa olutta vuonna 1820. 
Ulkonäkö: Pääasiassa aivan pikimustia.
Maku: Paahteinen, suuta kuivattava, matalahiilihappoinen ja vaahto kermainen. Mukana on myös kahvi, suklaa ja kaakao.
Olutsuositus: Guinness (hanasta), Fuller’s Black Cab Stout ja Bryggeri Helsinki Stout
Lasisuositus: Pint –lasi tai (Spiegelau Stout)
Ruokasuositus: Osterit, kinkku, cheddar ja suklaiset jälkiruoat

Dubbel

Info: Dubbel on tummanruskea pintahiivaolut, joka tulee belgialaisista luostareista. Yleisesti valmistetaan Trappist –panimoiden toimesta. Prosentit näissä ovat yleensä 6,5 – 8 prosentin tienoilla. Vuonna 1856 Westmallen luostarin panimo oli ensimmäinen, joka otti käyttöön tämän Dubbel –nimen, joka sitten toisen maailmansodan jälkeen nousi suosioon ja tuli käyttöön myös muiden panimoiden keskuudessa. Nimi tulee siitä, että se oli aikaisempiin valmistettuihin oluisiin nähden jopa tuplasti vahvempi.  Dubbelit ovat lähes poikkeuksetta pullossa kypsyviä, joten kestävät hyvin säilytystä.
Ulkonäkö: Ruskeasta tumman ruskeaan.
Maku: Makea, maltainen, hiivainen ja hedelmäinen.  Hiivaisuus luo hedelmäesterisiä fiiliksiä kuten banaani.
Olutsuositus: Rochefort 6, Chimay Red ja Westmalle Dubbel
Lasisuositus: Tulppaani (Spiegelau Tulip)
Ruokasuositus: Juustot, suklaa ja muuten vaan nautiskeluoluena.

Dunkler Bock
Info: Dunkler Bock eli tumma Bock on vaaleaan veljeensä nähden huomattavasti maltaisempi. Tyylilaji on alun perin kotoisin Saksan Einbeckin kaupungista Hannoverin läheltä. Pohjahiivaolut. Tummat Bockit ovat hyvin yleisiä Joulun ja Pääsiäisen aikaan eli näitä juodaan eniten talvi ja alku kevään aikaan.
Ulkonäkö: Kuparin ruskeasta aina tumman ruskeaan.
Maku: Makea, paahteinen, maltainen ja mukavasti lämmittävä.
Olutsuositus: Master Tmavý 18° ja Stallhagen Julbock 6.8%
Lasisuositus: Tuoppi (Spiegelau Lager)
Ruokasuositus: Grillattu porsas ja meksikolainen ruoka

Täältä pääset Jaskan Olut ABC:n etusivulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *