1.10.2013 sai suomalaiset pienpanimot uuden perheenjäsenen, kun Pohjois-Savoon Pielaveden Vaaraslahteen syntyi Iso-Kallan Panimo. Panimontuotteet lähtivät ensi kertaa myyntiin viikolla 4 ja kiinnostusta tuntuu riittävän. Lähetin Iso-Kallan panimomestarille Pasi Pelkoselle listan kysymyksiä, koska pitäähän meidän saada tämäkin pienpanimo oluenystäville tutuksi.
1. Mistä tulee Panimon nimi?
Sitä on pyöritelty jonkin aikaa ja tuo nimi kuvaa hyvin mistä päin Suomea tullaan ja voihan siitä jotkut nokkelat keksiä vaikka mukavia sanaleikkejäkin.
2. Mistä syntyi idea panimon perustamiselle?
Itse olen kotiolutta mäskäillyt 20 vuotta ja idea laajemmasta mittakaavasta on pyörinyt jo useamman vuoden mielessä. Tuohon tuli sitten tilaisuus kun tapasin yhtiökumppanin Markon sattumalta jolla hanke oli jo pitkälti alulla. Tuossa vaiheessa päätettiin yhdistää voimavarat sen sijaan että kumpikin huseeraisi asian parissa omalla tahollaan.
3. Milloin idea panimon perustamiselle heräsi?
Omassa takaraivossa panimo on perustettu ja suunniteltu jo moneen kertaan viimeisten reilun viiden vuoden aikana ja vakavammin aloitettu suunnittelemaan Savoon muuttaessa kolme vuotta sitten. Suurin piirtein samat kolme vuotta Marko on myös asiaa pyöritellyt ja ehtipä perustaa jo yrityksenkin ennen kuin tavattiin, muutettiin yritys Oy muotoon vain kun yhdistettiin voimavarat.
4. Minkälainen on taustanne oluenvalmistuksesta?
Kotona kaikki opeteltu kantapään kautta. Joskus kemiantekniikan opiskelun alkuaikoina tuli mietittyä miten olutta voisi itse valmistaa ja siitä lähti kipinä tutkia aihetta. Tuo ei silloin ihan yhtä helppoa ollut, kun internet otti vasta ensiaskeliaan eikä tietoa ollut ihan yhtä helpolla saatavilla kuin nykyään. Eli kaikki tiedonmuruset yhdistäen sitä lähdettiin kokeilemaan ja siitä se homma on jalostunut tähän päivään.
5. Kerrotko hieman panimostanne?
Iso-Kallan Panimo on rakennettu Markon sukutilalle navettarakennuksen yhteyteen, johon Marko onkin rakennellut hygieniamääräykset täyttävät pienehköt tilat, jossa kuitenkin nykykapasiteetilla mahtuu touhuilemaan. Plussapuolena tuolla ehdottomasti on raikas lähdevesi. Tarkoituksena on kuitenkin siirtää tuotanto Kuopion puolelle koska meistä molemmat Kuopiossa asuu ja matkaa tuonne tulee hieman liikaa että ainakaan töiden jälkeen viitsisi lähteä muuten vaan käymään.
6. Vuosikapasiteetti?
Jos koko kapasiteetti hyödynnettäisiin, niin sellaiset 40000 litraa vuodessa pystyttäisiin valmistamaan. Mutta jos ensimmäisenä vuonna lähelle puolet tuosta saataisiin tehtyä, niin hyvä olisi.
7. Henkilökunta?
Oluen ja limonadin parissa työskentelee kolme ihmistä. Itselläni ja Markolla on päivätyökin olemassa ja puuhastellaan panimon parissa kun muilta velvollisuuksilta ehtii, eli käytännössä viikonloppuisin. Yksi palkollinen työntekijä sitten vastaa muusta pyörittämisestä. Yritys omistaa myös jenkeistä ostetun pienen viskintislauslaitteen, 200L pannu ja sillekin olisi tarkoitus saada käyttöä kunhan ensin tämä olutpuoli alkaa rullaamaan paremmin.
8. Minkälaisilla panimolaitteilla valmistatte oluita?
Speidelin Braumeister 200L yksipyttyinen laite on käytössä. Pullotus tapahtuu manuaalisella vastapainelaitteella ja etiketöinti käsipelillä siihen saakka kunnes saadaan olemassa oleva etiketöintilaite toimimaan. Tarkoituksena on kyllä tilojen laajentumisen myötä lisätä kapasiteettia ja kehitellä muutakin laitekantaa.
9. Onko jotain alun vaikeuksia ollut panimon perustamisessa?
Tuleehan tuossa yritysmuotoisena paljon asiaa, joita ei tarvitse miettiä kotikeittojen yhteydessä. Lähinnä näitä oluenvalmistuksen ulkoisia juttuja, kuten luparuljanssit, tuotteiden ulkoasut ja tietty määrä. Onhan se ihan eri asia valmistaa 20L keitoksia ja tehdä kaikki käsityönä verrattuna, että tavaraa tulee 200L kertakeitolla. Yllättävän hyvin kyllä mäskäykset on mennyt saman perstuntuman mukaan isommillakin laitteilla miten toimi pienemmillä eli sitä kokemuspuolta on kyllä voinut hyödyntää hyvin tässä touhussa.
10. Minkälaisilla oluilla aloititte toimintanne?
Kaikki oluet ovat suodattamattomia täysmallasoluita. Meillä on Savo olutperheessä tällä hetkellä kolme jäsentä.
- Dark Lager (4,5 %)
Hieman makea, täyteläinen ja miedosti humaloitu tumma lager. Tässä oluessa on maltaat pääosassa, tummia makuja mukavasti.
- Special Bitter (4,5 %)
Keskitäyteläinen perinteisillä brittihumaloilla keskiasteisesti humaloitu vaaleahko bitter. Perinteinen britti bitter ilman suurempia konstailuja.
- American Ale (5,6 %)
Raikas sitrusarominen runsaammin humaloitu pale ale. Tässä haettu American Pale Aleille tyypillisiä aromeita.
11. Mistä näitä oluita tullaan saamaan?
Oluet tulivat ensimmäisenä saataville Kuopion Gloriaan. Saatavuutta on tarkoitus lisätä asteittain ensin paikallisiin ravintoloihin ja kauppoihin. Tämän jälkeen kysynnän mukaan muuallekin päin Suomea saatavaksi.
12. Minkälaisia tuotteita panimolta on luvassa tulevaisuudessa?
Kuten panimon motto kuuluu, tarkoitus tehdä sellaisia oluita jollaisia itsekin tykkäämme nauttia. Varmasti Savo perhe saa vielä jokusen uuden jäsenen eli sarjaa on tarkoitus laajentaa hyvin jatkuvaan tuotevalikoimaan sopivilla tuotteilla mitkä ei kuitenkaan ole liiaksi saman kaltaisia kuin aiemmat. Ja kausioluita on myös tarkoitus alkaa valmistamaan eri sesongeille.
13. Onko tiedossa muita tulevaisuuden suunnitelmia?
Tuo viskinvalmistus tulikin jo mainittua. Itse ja meidän työmyyrä olemme myös kovia viskinystäviä ja sormet syyhyää päästä myös tuon valmistuksen pariin. Siidereitä olisi myös tarkoitus valmistaa jatkossa.
—
Jaskan kommenttia: Loistava juttu, että saadaan Savon suuntaankin suomalainen pienpanimo. Tulen innolla seuraamaan panimon askelia ja toivotankin tsemppiä ja menestystä koko Iso-Kallan Panimolle. Lähiaikoina tulen ottamaan testiin myös tämän Iso-Kallan Panimon Savo kolmikon ja blogini tulee muutenkin olemaan mukana kertomassa panimon kuulumisia eteenpäin!