Pyynikin Käsityöläispanimo Eine Nacht In Sankt Vith

Pyynikin Käsityöläispanimo Eine Nacht In Sankt Vith

Olutopas.info – Arvio 

Yleistä: Nyt arvioinnissa on olut, joka oli itselleni se 700. erilainen olut mitä olen elämäni aikana maistellut. Minulla oli Facebookin puolella äänestys tästä 700. oluesta, jossa tämä Eine Nacht In Sankt Vith lopulta voitti koko äänestyksen saamalla 15 tykkäystä. Toiseksi tuli Nøgne Ø Dark Horizon 4. edition, joka sai viisi tykkäystä. Kyseisestä oluesta ei Internetin syöväreistä löytynyt hirveästi tietoa, joten kysäisin Pyynikin Käsityöläispanimon oluentekijältä Tuomas Pereltä, että mikä tämä olut on? Tässä alla onkin Tuomaksen tarina tästä olueta.
 
Tuomas Pere ja Eine Nacht In Sankt Vith:
Yksi yö St Vithissä on minun tarinani hurahtamisesta belgeihin.

Ystäväni, Pascal Szmidan kotikaupunki on Sankt Vith ja vieraillessani ensimmäistä kertaa hänen kodissaan sain kokea todella taianomaisen yön. Olen varma että tapasin keijuja ja maahisia, puhumattakaan belgialaisista tontuista. Syynä saattoi olla neitsytiltani sellaisten oluiden parissa kuin Kwak, Delirium tremens, Orval sekä muut trappistet, puhumattakaan paikallisista pienemmistä herkuista. Tajusin että on olemassa englantilaisen taivaan lisäksi belgialainenkin. Pascal on myös oluentekijä sekä oluenteon opettaja ja tämä olut on kunnianosoitus ja kiitos hänelle.

Olut on kultainen vahva belgityylinen nautiskeluolut, kuten nettisivuilla luonnehditaan. Sitä valmistetaan pienempiä määriä johtuen sen pitkästä valmistusajasta. Mallaspohja on belginen, hiiva belgi. Mausteet ja käymistapa belgisiä. Keitossa valmistellaan pohja kuivamaustamisille. Olut valmistuu puolesta vuodesta vuoteen, Seuraava satsi tulee helmikuussa 2014 ja sen valmistus on alkanut keäkuussa 2013.

Olutta ”käynnistellään” kolme kertaa pääkäymisen jälkeen. Pääkäyminen tapahtuu avonaisena, tämän jälkeen se ja tietty määrä vierrettä jaetaan caskeihin, muutamaksi kuukaudeksi, avataan, lisätään siirappia ja maustesekoitus, suljetaan ja annetaan olla taas pari kuukautta. Sitten se astioidaan pulloihin, lisätään hiivaa ja ruokosokeria ja taas kypsyttelemään. Olut sopii hyvin sellaisenaan nautiskeluun tai jälkiruokien kanssa tai valmistuksessa. Esim. kuivakakut, hillot, marmelaadit saavat todella hienon säväyksen.

Siinä oli hieman taustoja oluesta ja nyt katsotaan miltä se maistui.

Panimo: Pyynikin Käsityöläispanimo

Maa: Suomi

Tyyli: Belgityylinen Vahva Ale

Voltit: 9,0 %

Ulkonäkö: Oluen päälle muodostuu erittäin lyhyt vaahto, joka häviää oluen päältä lähes silmänräpäyksessä. Väriltään olut on ruskeanoranssi.

Tuoksu: Tuoksussa esille tulee belgihiivaa, karamellimallasta ja alkoholi tuntuu melko voimakkaasti nenään. Hedelmäisyyttä on myös havaittavissa.

Maku: Maultaan kyseinen olut noudattelee samaa linjaa, kuin oluen tuoksukin. Alkoholi on aika vahvana esillä ja tämä on erittäin makea. Kypsää hedelmää.

Tuomio: Omaan makuuni tämä olut oli aivan liian makea. Alkoholi on häiritsee myös jonkin verran. Toisen pullon tätä olutta laitan kellariin ja pitää katsoa jonkin ajan päästä uudestaan, että mihin suuntaan muuttuu.

Ostanko jatkossa: Näin ”tuoreeltaan” en ostaisi, mutta kunhan katsotaan miten tuo toinen pullo kypsyy, niin sitten tietää paremmin.

Mistä: Pullo on saatu panimolta.

Olutopas.info pisteeni: 30/50

Kolme sanaa: Makean alkoholinen belgi

2 thoughts on “Pyynikin Käsityöläispanimo Eine Nacht In Sankt Vith

  1. Tämä tulikin maistettua erittäin tuoreena tapauksena Mallaskosken panimoravintolan oluttapahtumassa lokakuun alussa. Olut oli niin äkkiä saatu tapahtumaan, että edes etikettejäkään ei oltu pulloihin saatu. Kuten odottaa saattoi, tämä kiinnosti erityisen paljon eikä silloin ollut sanaakaan netissä mitä tämä olut on. Maistamalla se tosiaan selvisi, ensivaikutelma antoi ymmärtää, että kyseessä on belgi. Maussa oli ainakin silloin vehnäoluiden banaanisuutta ja tripelmäistä mausteisuutta ja toki alkoholiakin. itse pidin ainakin sinä iltana. 🙂 Mutta on tämä maistettava uudestaan, sen verran se silti jäi mysteeriksi kokonaisuudessaan. Olin muuten ensimmäinen, joka maistoi Kuohu Bock-uutuuden sinä iltana, kun se ensimmäisen kerran näki päivänvalon. Toivottavasti sitä saisi pian jostain…

    1. Tarkemmin kuin tuo hedelmäisyyttä miettii, niin tuo banaanisuus oli kyllä hieman läsnä. Ei kuitenkaan erityisen vahvasti, vaan osana tämän oluen hedelmäcocktailia.

      Itse maistelin tuota Kuohun Bockia ensimmäisenä oluena Suomen OlutExpossa ja tykkäsin siitä oikein Tämä Kuohu Bock on mielestäni huomattavasti parempi, kuin esim. La Trappe Bockbier, joka oli viime vuonna Alkon jouluvalikoimassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *